A rendszeres alkoholfogyasztás egészséges

2012.06.25. 23:27
40 hozzászólás

A rendszeres, de mértékletes alkoholfogyasztás pozitív hatással van az ember egészségi állapotára, állapította meg egy nagyszabású kanadai kutatás. A felmérésben ötezer, 50 év körüli felnőtt egészségi állapotát rögzítették, és vetették össze az alkoholfogyasztási szokásaikkal. Utóbbi alapján a kutatók több kategóriába sorolták a kísérlet alanyait, hogy megállapítsák, milyen ivási szokások milyen hosszú távú hatással vannak az egészségi állapotra.

Meglepő módon azt tapasztalták, hogy a legjobb átlagos állapotban a mértékletes ivók voltak, akik jobb adatokat mutattak, a teljes absztinenciában élőknél is. Mértékletesnek a kutatók azokat a heti 1-14 alkalommal alkoholt fogyasztókat tekintették, akik egy nap legfeljebb 3-4 pohárral isznak.

A kutatás vegyes fogadtatásra talált tudományos körökben, sokan kritizálták a módszertanát azzal, hogy nem vesz figyelembe környezeti tényezőket, és azt hogy 50 éves kor körül egy sor más oka is lehet annak hogy az ember mennyit iszik, mint a saját döntése.