A rossz paradicsom rossz

2012.06.30. 19:20
8 hozzászólás

Ahhoz nem kell kutató biológusnak lenni, hogy megállapítsuk, a szupermarketekben kapható, egységes színű és tökéletes formájú paradicsomok már-már ehetetlenül rosszak. De hogy ez miért van így, azt már csak tudományos kísérletekkel sikerült kideríteni.

A Kaliforniai Egyetem davisi tagozatának kutatói genetikai vizsgálatokat végeztek a boltban kapható paradicsomfajtákon és kiderítették, hogy az összefüggés ok-okozati. Vagyis a bolti paradicsom pont azért rosszabb, mert szebb, írja a Los Angeles Times.

Az Egyesült Államokban már hetven éve, de Európában is legalább hat évtizede a termesztők az egységes színű paradicsomokat részesítik előnyben. Ezeknél pontosan lehet tudni, hogy mikor kell szüretelni, mert érés előtt azonos, világoszöld a színük.

Mindez azért van, mert a fotoszintézisben komoly szerepet játszó két gén, a GLK1 és a GLK2 közül a boltokban kapható paradicsomokban csak az előbbi található meg.

A GLK2 gén jellemzően a növény szárában és leveleiben van, ez felel a levelek sötétebb zöld színéért. Kutatásuk során génmódosítással a bolti paradicsomfajták gyümölcsébe is beültettek GLK2 géneket. Ettől a még éretlen gyümölcsön sötétebb zöld foltok jelentek meg.

Azt eddig is tudták, hogy a GLK2-ben gazdag levélzet felelős az érett paradicsom cukortartamának 80 százalékáért, de a maradék az érés során a gyümölcsben képződik. És a GLK2 sokkal hatékonyabb, mint a GLK1.

A kutatók ugyan a szigorú amerikai mezőgazdasági szabályozás miatt nem kóstolhatták meg saját kísérleti terményüket, de kémiai tesztekkel igazolták, hogy a boltban kaphatónál 40 százalékkal magasabb a cukortartalma és 20 százalékkal több karotenoid van benne, ami szintén ízfokozó.

A hatalmas áttörésnek azonban, rövid távon legalábbis, az ég világon semmi haszna sem lesz. Még az európaihoz képest liberális amerikai szabályozás sem engedi a génmódosított paradicsom árusítását, így egy jó ideig még vacak lesz a bolti paradicsom. De talán a termelők a nemesítésnél figyelembe veszik, hogy a külső nem minden.