Egyre hangosabb és unalmasabb a zene

2012.07.27. 18:21
25 hozzászólás

Folyamatosan nőtt a modern zene zajszintje és fokozatosan homogenizálódott az elmúlt ötven év alatt a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány szerint. A spanyol Nemzeti Kutatási Tanács munkatársa, Joan Serra által elvégzett számítógépes elemzés a Million Song Dataset adatbázisban szereplő közel félmillió dalt elemzett, amelyeket 1955 és 2010 között rögzítettek. A dalok között a műfajok széles skálája (rock, pop, hip-hop, metál és elektronikus zene) szerepelt.

Megállapíthattuk, hogy a zenei felvételek általános zajszintje stabilan nőtt az évek során - közölte Joan Serra. A kutatók hangsúlyozták, hogy az elemzés a felvétel hangerejének tényleges mértékét, nem a hallgatáskor beállított hangerőt vette figyelembe.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az elmúlt ötven évben folyamatosan csökkent az akkordok és a dallamok változatossága. A tanulmány rámutat a hangszínskála szegényedésére is. Joan Serra a statisztikai megállapításokból a következő receptet szűrte le a régi számok korszerűsítésére: vegyük a legdivatosabb akkordokat, fejlesszük a hangszereket és hangosabban vegyük fel.