Luke Skywalkernek meg kellett volna fagynia

2012.08.08. 20:16
108 hozzászólás

Indiana Jones és Batman után egy újabb legendás filmhősről bizonyítja be a tudomány, hogy belehaltak volna a kalandjaikba, ha azok csak egy kicsit is igazodnak a fizika törvényeihez. A legújabb áldozat a Star Wars Luke Skywalkere, akit az io9 szórakoztató-tudományos blog leplezett le, méghozzá a Birodalom visszavág emlékezetes jelenetében, amikor Han Solo úgy menti meg a fagyhaláltól, hogy a tanuntaun nevű hátasállat hullájának gyomrába tuszkolja be, hogy annak testmelege tartja az életet a leendő jedi lovagban. Csakhogy a számok azt mutatják, hogy a Hoth bolygó zord körülményei között ez édeskevés lett volna a túléléshez.

A Star Wars kánon szerint a Hoth bolygón egyenlítője környékén, ahol a lázadók bázisa is található, és ahol Luke az éjszakát a vadonban volt kénytelen tölteni, -60 fok az átlaghőmérséklet. A tauntaun testhőmérsékletét a hasonló méretű földi állatokra alapozva 37 fokosnak feltételezzük, jóindulatúan tegyük fel, hogy a kimerültségtől pusztult el, és nem kezdett el még kihűlni. Luke-nál a tünetei (hallucinációk, az arcbőr színe, gyengeség) a kihűlés korai fázisát, 35 fokos testhőmérsékletet valószínűsíthetjük. Ezek az adatok pedig elegendőek ahhoz, hogy kiszámoljuk, mennyi ideje van hátra a tauntaun gyomrában.A helyszínelők a holttestek vizsgálatakor annak hőmérsékletéből állapítják meg a halál beálltának idejét, ugyanezeket a képleteket alkalmazta az io9 bloggere is a számításaihoz. Ezek szerint mindössze 18 percet nyer az állat testmelege Luke számára, a közepes, és 47-et a komoly hipotermia fázisának eléréséig, de még ha normál, 37 fok körüli testhőmérsékletről indulna, akkor is alig egy órája lenne a súlyos kihűlésig, ami általában végtagok elveszítésével jár.

A tudomány által feljegyzett legalacsonyabb testhőmérséklet, ahonnan még sikerült embert az életbe visszahozni, 13 fok, egy folyóba esett hét éves svéd kislánnyal történt az orvosok által egyébként azóta is megmagyarázhatatlan eset. Ha feltételezzük, hogy Luke szervezete is képes eddig a szintig életben maradni (a jedi tréning ekkor még nem segíthet neki, hiszen csak később találkozik Yodával), a túlélése maximális ideje 2 óra és 22 perc. A Hoth bolygón a Star Wars enciklopédiája szerint 23 földi órán át tart egy nap, vagyis kizárt, hogy Luke megérte volna a reggelt. És akkor még nem számoltunk azzal sem, hogy az előző jelenetekben beszerzett kisebb-nagyobb sebei milyen csúnyán elfertőződhetnek a tauntaun beleiben hemzsegő idegen kórokozók miatt.

Luke kalandja egyébként nem teljesen a forgatókönyvírói fantázia szülötte, 1860-ban egy francia misszionárius alkalmazta a módszerét a hideg ellen éjszaka, a vadnyugaton, amikor a lovának a hasát vágta fel, és az állat testhőjének segítségével vészelte át az éjszakát. Joseph Goiffon atyát másnap megtalálták a keresésére küldött csapatok, de a lábai lefagytak, amputálni kellett.