Hőségben az uborkás szendvics a legjobb

2012.08.24. 11:52
10 hozzászólás

Az Amerikai Kémiai Társaság szakértői szerint az uborkás szendvics lehet a legjobb étel hőségben, mert hatékonyan szabályozza a test hőmérsékletét. Egy csésze tea vagy egy pohár sör pedig még tovább emelheti eredményességét. A meleg nyári napok elviseléséhez tanácsokat nyújtó élelmiszeripari szakértők a társaság éves találkozóján arról is beszélgettek, hogy mely ételek és italok enyhítik leginkább a kánikula hatásait. Sara Risch, a társaság egyik kutatója szerint a legfontosabb, hogy elkerüljük a kiszáradást, és visszanyerjük az elvesztett ásványi anyagokat és vitaminokat.

A forró napokra javasolt uborkás szendvics kenyerének teljes kiőrlésűnek kell lennie. A rajta lévő uborkára tehetünk egy kis majonézt, az egészet pedig csipetnyi tengeri sóval hinthetjük meg. Az italokat tekintve előkelő helyen végzett a tea és a sör, a fűszerek közül pedig a curry. A brit ízléshez közel álló toplistára a szakértők szerint magyarázatot adhat, hogy a korabeli gyarmatosítók Indiától Szingapúrig és Afrikától Ausztráliáig gyorsan felfedezték, hogy mely ételek és italok teszik elviselhetőbbé a trópusi hőséget.

Mint kiderült, a hűtésben kevésbé hatékonyak az olyan kánikulai kedvencek, mint a fagylalt vagy a jégkrém, de a jeges víz helyett is szobahőmérsékletű vizet ajánlanak. A különösen hideg ételek és italok ugyanis testünknek csak azt a részét hűtik le, amellyel közvetlen kapcsolatba kerülnek, miközben a test többi részében sokkot okozhat a hőszabályozás felborulása. A meleg italok jót tesznek, bár a kávé hasznosságát a szakértők vitatják az ital koffeintartalma miatt. A teában és a borban lévő tanninok viszont jó hűtőanyagok a felhevült test számára.

Nagy hőségben hasznosak lehetnek a nagy víztartalmú zöldségek és gyümölcsök, köztük az uborka, a zeller és a görögdinnye. A gabonafélék magas magnézium- és kalciumtartalmukkal segítenek megelőzni a kánikula miatt kialakuló izomgörcsöket. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a sört is, ezt azonban érdemes mértékkel fogyasztani. Risch szerint a fűszeres ételek erősítik az izzadást, amely a test önhűtésének egyik módja; ezért tesz jót a curry, benne a gyömbér vagy a kapszaicint tartalmazó chili. Ez az oka annak, hogy számos forró országban olyan fűszeres ételeket esznek. Hőségben érdemes elkerülni a zsírt és az állati fehérjéket, mert ezek emésztése kemény feladat az ilyenkor egyébként is túlterhelt szervezet számára.