Azonosították a macska cirmosságának génjét

2012.09.21. 16:46

A házimacskák csíkosságát vagy foltosságát meghatározó génre bukkantak amerikai kutatók, akik eredményükről a Science tudományos folyóiratban számoltak be. A most meglelt gén egyike annak a számos génnek, amelyek együttműködnek a macskabunda mintázatának meghatározásában, és az első, amelynek funkcióját sikerült azonosítani.

A keskenycsíkos macskák, amelyeknek úgynevezett makréla-mintázatuk van, a most azonosított gén működő kópiáját hordozzák. Amikor azonban valamely mutáció kikapcsolja a gént, a cica szőre a klasszikus foltos mintát mutatja - írták tanulmányukban a Stanford Egyetem és a Nemzeti Rákintézet munkatársai.

A kutatócsoport kaliforniai vadon élő macskák DNS-ét vizsgálta, hogy azonosítsa a gént. Elemzésükben azt is megállapították, hogy ugyanezen gén mutációja idézi elő a ritka királygepárdok jellegzetes - pettyes helyett csíkos-foltos - mintázatát. Leslie Lyons macskagenetikus, aki a Kaliforniai Egyetem davosi intézményében a macskabunda tulajdonságjegyeit, főként színét tanulmányozza, úgy véli, hogy az állatok még nem fedték fel minden titkukat, például a pettyes mintázat eredetére sincs még meg a magyarázat  • Hírek
  • Hírek