Jack túlélhette volna a Titacinot

2012.10.09. 22:09
40 hozzászólás

A filmek valahogy sosem járnak jól, amikor a racionális rajongók elkezdenek utánaszámolni, hogyan kellett volna megtörténnie a valóságban egy-egy híres jelenetnek. Indiana Jonesról, Luke Skywalkerről és Batmanről már kiderült, hogy a fizika törvényszerűségei szerint nem élhették volna túl a saját filmjeiket, most pedig a Titanic híres jelenetéről állapították meg, hogy a Leonardo Di Caprio alakította főhős önfeláldozása felesleges volt, Rose-zal együtt kihúzhatták volna a mentőcsapat megérkezéséig, és boldogan élhettek volna, míg James Cameron filmet nem készít a történetükből.

Az ominózus jelenetben a két főhős a hajó elsüllyedése után a jeges vízben evickél, és találnak egy faajtót a roncsok között. Rose erre mászik fel, míg Jack a vízben marad, ahol annak rendje és módja szerint ki is hűl, és meghal. Az internetezők régóta gúnyolódnak már a jeleneten, mondván, a filmen jól látszik, milyen nagy az az ajtó, mindketten bővel elfértek volna rajta. James Cameron egy interjúban azzal védte a jelenet realizmusát, hogy nem a deszka felületének nagysága a lényeg, hanem a felhajtóerő - és a fa egyszerűen elsüllyedt volna két embernyi tömeg alatt. A Mythbusters tévésorozat stábja 15 évvel e film bemutatója után úgy döntött, újrajátsszák a jelenetet, és kiderítik, kinek van igaza.

 

Miután elkészítették a filmbeli ajtószárny pontos mását, a stáb kiszámolta, hogy mik a pár túlélésének feltételei. Arra jutottak, hogy ha a testfelületük 80 százaléka nem érintkezik a vízzel, fázva ugyan, de életben kihúzzák azt az egy órát, amíg a segítség megérkezik.A tesz először azt mutatta, hogy Cameronnak volt igaza, az ajtó két embernyi súly alatt megsüllyedt annyira, hogy jó tíz centis vízben ázzanak a hajótöröttek. Másodjára azonban a mentőmellényt, amit a filmben Rose visel, az ajtó lapja alá rögzítették, hogy egy kis plusz felhajtóerőt nyerjenek. Az ötlet bevált, és a deszka így már a felszínen tartotta a Jacket és Rose-t játszó tévéseket.

Miután a stáb James Cameronnak előadta az eredményt, a rendező csak annyit mondott: Nem értitek a lényeget, Jacknek a forgatókönyv szerint meg kellett halnia, tehát meg is halt és punktum.  • Vennék
  • Bankszámla