Az anyós a boldog házasság kulcsa

2012.11.29. 17:21
1 hozzászólás

Ha egy férfi jól kijön anyósával, akkor 20 százalékkal nagyobb az esély, hogy tartós lesz a házassága, ha egy feleség van jóban az anyósával, akkor viszont 20 százalékkal kevesebb - erre a megállapításra jutottak amerikai kutatók, a Michigani Egyetem pszichológusai és szociológusai, akik 373 pár életútját kísérték végig 26 éven át. A vizsgálat kezdetekor az alanyok életkora 25 és 37 év között volt, és legfeljebb egy éve voltak házasok.

Az, hogy a férjek és anyósaik jó viszonya a házasságokat tartósítja, nem meglepő: erősíti a kapcsot a férj és felesége között. Az viszont, hogy a nejek és anyósaik meghittebb kapcsolata rövidíthet a házasságok hosszán, már magyarázatra szorul. Az amerikai kutatók a 26 évnyi nyomkövetés alapján arra jutottak, hogy a jó anyóskapcsolat révén a feleségek jobban beépülnek férjeik családjaiba, ám az integrálódás egy idő után túlzott lesz, és a nők úgy érzik, hogy anyósaik beavatkoznak ügyeikbe, ők pedig - feleségként és anyaként - nem lehetnek saját családjaik központjai, anyósaik zavarják ezt az identitásukat.

Terri Orbuch, a kutatást vezető pszichológus azt tanácsolja, hogy a feleségek óvatosabban számoljanak be anyósaiknak házasságuk részleteiről, és tartsanak távolságot tőlük.