A kopasz macska a legbarátságosabb

2012.12.03. 20:54
12 hozzászólás

A kopasz macskák a legbarátságosabbak, míg a rövid szőrű házimacskák a legkevésbé - állítják egy brit felmérés készítői. Az utóbbi típusból, a vegyesből van messze a legtöbb a szigetországban, azaz éppen a legkevésbé kedves macskából. A felmérés során tesztelték, hogy az egyes macskafajták mennyire lépnek kapcsolatba az emberrel, elrohannak-e az idegenek elől, semmibe veszik-e gazdájukat. A legkedvesebb alaptermészetűnek egyértelműen a szőrtelen szfinx macska bizonyult, amely még állatorvoshoz is boldogan ment és a fürdetést sem utálta. Állatszakértők szerint ennek a macskafajtának éppen a kopaszsága magyarázza emberszeretetét, mivel rá van szorulva, hogy melegen tartsák.

A felmérésen a fajtatiszta macskák bizonyultak barátságosabbnak, ami - szakértők szerint - annak lehet az oka, hogy ezeket kölyökként hosszabb időn át hagyják a tenyésztők az anyjuk mellett. A tesztelés 129 macskára terjedt ki, összesen 14 fajtát képviseltek. Koruk a pár hetestől a 20 éves matuzsálemig terjedt. Akadt köztük, amely népes családban él, gyerekek és más állatok társaságában, és volt, amelyik kettesben a gazdájával. A csapat koedukált volt, és akadtak sterillé tett állatok is benne. A macskák viselkedéséről a legtöbbet gazdáik árulták el, egy sor kérdést tettek fel nekik a kérdezőbiztosok.

A szfinx egyébként szőrtelensége okán az asztmás és szőrallergiás macskarajongók körében a legkedveltebb, ezért egymillió forintba is egy-egy példánya.