A kedves gyerekek népszerűbbek

2013.01.02. 08:33

A kedves gyerekek népszerűbbek – így összegezhető a Kaliforniai Egyetem négyhetes kísérletének eredménye. A kutatók két csoportra osztották a megfigyelt gyerekeket, az egyik csoport tagjainak hetente három jócselekedetet kellett elvégezniük és feljegyezniük, a kontrollcsoportba tartozó gyerekek pedig azt a feladatot kapták, hogy jegyezzenek le hetente három helyszínt, amit meglátogattak. A kutatás 400, kilenc és tizenegy éves közötti életkorú általános iskolás részvételével folyt. A változások követéséhez a négyhetes vizsgálat előtt és után is arra kérték a gyerekeket, hogy nevezzék meg azt az osztálytársukat, akivel a legszívesebben vennének részt egy közös feladatban.

A pozitív cselekedetek formáját nem határozták meg a szakértők, a gyerekek ennek megfelelően elég széles körben jegyeztek fel kedvességeket, sokan írtak olyasmit például, hogy megölelték az anyukájukat, amikor az feszült volt a munkája miatt, de akadtak olyanok is, akik az ebédjüket adták oda valakinek, vagy egyszerűen csak felporszívóztak otthon.

A négyhetes időszak végén elvégzett felmérés alapján kiderült, hogy bár mindkét csoport tagjai több jelölést kaptak a társaiktól, a kedves csoportba tartozók nagyságrendekkel népszerűbbé váltak, mint a többiek. Kristin Layous, a kísérlet vezetője szerint meglepő, hogy már az ilyen egyszerű kedvességek is milyen nagy hatással vannak a csoportban korábban kialakult viszonyokra. „A kutatás legfontosabb tanulsága, hogy a csoportdinamika pozitív befolyásolásához már néhány apró figyelmesség is elég” – foglalta össze a tapasztalatokat Layous.

A szakértők szerint a kísérlet eredményei segíthetnek a diákok között gyakran az erőszakig vagy a durva lelki megalázásig fajuló feszültségek kezelésében is. A vizsgálat ráadásul bebizonyította, hogy az apró kedvességek nemcsak egy kialakulóban lévő csoport tagjait kötik össze erősebben, de korábban már megszilárdult kapcsolatrendszerű osztályok is átalakíthatók, ráadásul akár igen rövid idő alatt.



  • Tippek
  • Hírek