Mi ez a gagyi effekt a Star Warsban?

2013.01.15. 11:28
106 hozzászólás

A Leicester Egyetem diákjaiból álló kutatócsoport bebizonyította, hogy ha a Star Wars űrhajója, a Millenium Falcon 12 parszek alatt teljesítené a Kessel-futamot, Han Solo és az utasai nem megnyúló csillagokat látnának, hanem ködös fehérséget. Azt is csak egy rövid ideig: azon túl, hogy a hipertérugrás elpusztítaná a célállomás környékén élő lényeket, az űrhajó utasai ilyen sebesség mellett halálos dózisú röntgensugárzást kapnának.

A Journal of Physical Species Topicsban megjelent, Relativistic Optics című tanulmányban a kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a relativisztikus sebesség elérésekor a csillagok fénye már nem is lenne látható. Ehelyett Han Solo, Chewbacca, Leia hercegnő, Luke Skywalker és Obi-Wan Kenobi a kékeltolódás jelenségét érzékelné: a csillagok röntgensugárzása láthatóvá válna, mivel az elektromágneses hullámok hullámhossza megrövidülne a kibocsátott hullámhosszhoz viszonyítva. Ez eredményezné a fentebb említett ködös fényt.

A kutatócsoport megállapította, hogy egy csillagközi űrutazásnál a fény az utasok látómezejében egy fényes kúpként jelenne meg, ami a középpontban világít a legerősebben, a szélek felé haladva pedig fokozatosan elhalványul. A diákok azt is megjegyezték, hogy a beérkező röntgensugárzás nemcsak az életveszélyes mivolta miatt jelentene problémát a Millenium Falconnak, hanem a hajó sebességét is csökkentené.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!