A főnöki agresszió rossz hangulatot szül

2013.02.08. 13:46
0 hozzászólás

Egy, a Journal of Social Psychology című szaklapban megjelent kutatás szerint a beosztottak felé irányuló ellenséges viselkedés negatívan befolyásolja a munkahelyi környezetet. Olyanokat is sérthet a rossz főnök viselkedése, akik nem is érintettek.

Az ellenséges viselkedés sokféleképpen megnyilvánulhat, lehet nyilvános kritika a beosztott munkájával kapcsolatban, durvaság, gúnyolódás, kiabálás. A kutatásban 233 munkavállalót kérdeztek meg különböző munkahelyekről, a kérdések a főnökökkel való viszonyról, főnöki agresszióról, munkahelyi frusztrációkról szóltak.

A kutatás szerint amikor a beosztottak valamilyen ellenséges viselkedésről értesülnek akár emailben, akár szóbeszéd alapján, úgynevezett másodlagos visszaélés áldozatai lesznek. Az olyanok, akik nap mint nap ki vannak téve ennek, hajlamosabbak ugyanígy viselkedni munkatársaikkal, frusztráltabbak a munkahelyükön. Amikor valaki személyesen és közvetve is ki van téve ennek, akkor megsokszorozódik a negatív hatás.

Az ellenséges hangulatnak hosszútávú hatása van a munkavállalókra. Végső soron el is idegenítheti a munkavállalót a szervezettől, mert azt látja, hogy ez egy olyan hely, ahol megengedik az ilyesmit.