A rágás segíti a gondolkodást

2013.04.02. 18:03
2 hozzászólás

A rágás nem csupán az emésztésre, a fogazatra hat, hanem az arcformát is tartósan megváltoztathatja, mindezen túl pedig jótékonyan hat a gondolkodásra - erősítette meg a tézist egy japán kutatás.

A kísérleti alanyok felével rágógumit rágattak gondolkodást igénylő feladatok elvégeztetése alatt a japán Radiológiai Tudományok Országos Intézetének tudósai. A rágóknak 10 százalékkal gyorsabban járt az eszük, mint a nem rágógumizó kontrollcsoport tagjainak. A kutatók MRI-vel vizsgálták az alanyok agyát, és arra jutottak, hogy nyolc részt is érint a rágás, főként mozgásirányító és -összehangoló területeket, és általában gyorsítja a reagálást.

Bár a közhiedelem szerint 20-szor ajánlott megrágni minden falatot lenyelésük előtt a könnyebb emésztés végett, valójában annyiszor rágjuk meg, amennyi az adott ételhez szükséges. Nagy-Britanniában a 19. század második felében a falatonkénti 14-szeri rágásra esküdtek, de természetesen senki sem számlálgatta, mindenki ösztönösen evett - ahogy manapság is -, a téma szakértőit kivéve. Brit táplálkozáskutatók számításai szerint naponta 800-1400-szor rág az ember.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!