A basszus a magas fizetés titka

2013.04.22. 17:57
5 hozzászólás

Egy cégvezetőnél nem csak a tapasztalat, a határozott fellépés és a szakmai tudás jelenti a siker forrását, hanem az illető hangja is - legalábbis ezt állítja az  Evolution & Human Behavior című szaklapban megjelent amerikai tanulmány. Korábbi elemzések már megmutatták, hogy a férfiaknál a basszus hang együtt jár azzal, hogy a nők az átlagnál vonzóbbnak tartják őket, a többi férfi pedig megbízhatóbbnak. A Duke University kutatói most ezt azzal fejelték meg, hogy óriáscégek vezetőinek hangmintáit elemezték végig, és vetették össze a nyilvános fizetési adataikkal.

Összesen 792 férfi cégvezető adatai kerültek be a kutatók adatbázisába, az átlag évi 3,7 millió dollárt keresett, a cége 2,4 milliárd dollárt ért, a hangja pedig 125,5 Hz-es frekvencián szólt. Összehasonlításképpen itt lehet meghallgatni különféle frekvenciájú beszédhangokat. James Earl Jones - Darth Vader hangja a Star Warsban - 85 hertzes. A statisztika azt mutatta, hogy a mély hangok iránti, tudat alatti vonzódásunk a cégvezetők teljesítményében, és ezáltal a fizetésükben is megmutatkozik. Az átlagnál mélyebb hangú vezetők évi 187 ezer dollárral, vagyis havi három és fél millió forinttal kerestek többet a tenoroknál, a cégeik pedig átlagosan 440 millió dollárral értek többet. A magasabb átlagfizetés akkor is megmaradt, ha egyéb tényezőket (például a cégvezetők tapasztalatát vagy iskolai hátterét) statisztikai módszerekkel kiiktatták az elemzésből.

A kutatók szerették volna a kísérletet női cégvezetőknél és női hangokkal is megismételni, de azt találták, hogy az óriáscégek vezetői között annyira kevés a nő, hogy nem adnának értékelhető méretű mintát az elemzéshez. A Wall Street Journal adatai szerint az 500 legnagyobb amerikai céget rangsoroló Fortune 500 listán mindössze 21 céget vezet nő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!