Jó fészekbe több tojást rak a veréb

2013.05.08. 18:43

Minél több tollal béleli ki a hímveréb a fészket, annál több tojást rak a tojó - erre a megállapításra jutott a Granada Egyetem tudósai által vezetett nemzetközi kutatócsoport. A ScienceDaily tudományos hírportál által ismertetett tanulmány szerint a nőstény házi veréb (Passer domesticus) több energiát fordít a tojásrakásra, ha a hím több tollal béleli ki a fészket. A granadai és dél-afrikai tudósok 50 verébpár viselkedését figyelték meg.

"A toll remekül szigetel, és a tojó tisztában van azzal, hogy kevesebb fióka pusztul el, ha a hím jól kibéleli a fészket" - magyarázta Lola García López de Hierro, a kutatás irányítója. A vizsgálatra a tudósok természetes környezetben, a dél-afrikai Dassen-szigeten kerítettek sort. Munkájuk nyomán először készült tanulmány a házi verebek ilyen jellegű viselkedéséről.

A kutatás alatt a szakemberek egyes fészkekből elvettek, másokba több tollat tettek a madarak különböző párzási időszakaiban. A megfigyelések szerint amikor a tojó észrevette, hogy kevesebb lett a toll a fészekben, azonnal riasztotta a hímet, amely rögtön szállította az utánpótlást, és a fészekhez érve körbetáncolta a tojót.

A házi verebek kilencven százaléka egész életére választ párt. A választást azonban számos faktor befolyásolja. Egyebek mellett a hím állatok mellkasán látható fekete folt mérete, amely egyfajta a biológiai minőséget jelez. A tojók igyekeznek olyan hímet választani, amelynek nagy a foltja. A hím fejének vörös tollai is befolyásolják a nőstényt: a tollakon kiütköző karotin azt üzeni a nősténynek, hogy sok utódot hozhatnak létre. A csőr és a láb méterének aránya is segít a tojónak a társválasztásban.  • Hírek
  • Hírek