Mégsem tyúkeszűek a tyúkok

2013.06.19. 20:43
10 hozzászólás

A tyúkok okosabbak a kisgyerekeknél, legalábbis egy brit kutató szerint. Christine Nicol, a Bristoli Egyetem állatjóléttel foglalkozó professzora húsz éven át figyelte meg a tyúkokat, és arra jutott, hogy képesek számtanra, logikára de még mérnöki tevékenységre is.

Nicol Az intelligens tyúk című tanulmányában kifejti, hogy a szárnyasok különbséget tudnak tenni mennyiségek között egytől ötig, és nem ismeretlen számukra a legalapvetőbb logika. Így például tisztában vannak azzal, hogy ha A nagyobb B-nél, és B nagyobb C-nél, akkor A nagyobb C-nél is. A kutató szerint egy tyúknak van annyi esze, hogy nem ront neki egy nála erősebb állatnak. Ha egy csirke legyőz egy másikat, amely legyőzött egy harmadikat, akkor a harmadik nem támad rá legyőzőjének legyőzőjére.

A kutató megfigyelései szerint a tyúkok már csirkekorukban bírnak azzal a tudással, hogy nem csak az létezik, amit látnak: ha egy tárgy kikerül látómezejükből, attól még nem szűnik meg létezni. Kisgyerekeknél ez a képesség csak egyéves kor után alakul ki. Nicol tesztelte a tyúkok önfegyelmét is, és ebből sem vizsgáztak rosszul a baromfik. 93 százalékuk hajlandó volt hosszabb ideig várni az étekre, ha ennek fejében tovább csipegethet - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla