Heti három szex a hosszú élet titka

2013.07.05. 12:27

A rendszeres szex fiatalít, idősebbek aktív nemi élettel akár hét évet is letagadhatnak – állapították meg szakértők. Sőt, a brit tudósok szerint a korai halál esélye is felére csökkenthető így. Ez az információ főleg akkor lehet hasznos, ha partnerünk fejfájásra vagy fáradtságra hivatkozva a fal felé fordulna este.

A kutatási eredményekhez a Royal Edinburgh kórház pszichológusai úgy jutottak, hogy az elmúlt tíz évben férfiak és nők százait faggatták a témában. A tesztek során világossá vált az összefüggés a fiatalos külső és a szokásosnál 50 százalékkal több szex között. Ez a 40–50 évesek körében heti három alkalmat jelent az átlagos kettő helyett. Mellékesen egyébként azt is megállapították, hogy az ilyen aktív ötvenesek általában fiatalabb párt választanak maguknak, ami nem meglepő, hiszen külsejük meghazudtolja a korukat.

Biológiai szempontból is leegyszerűsíthető a szex és az életkor közötti összefüggés. A szex boldogsághormonokat, vagyis endorfint szabadít fel, ami aztán természetes fájdalomcsillapítóként hat, csökkenti a szorongást és segít gyorsan elaludni, illetve javítja a pihenés minőségét is. Az emberi növekedésért felelős hormon szintén az aktusok mellékterméke, amely rugalmassá teszi a bőrt és késlelteti a ráncosodást. Az ágyban mozgás szintén jótékony: javítja a vérkeringést, égeti a zsírt, tuningolja az immunrendszert.

A kutatást vezető dr. Weeks szerint téves az a sztereotípia, amely szerint a nyugdíjazáskor a munkával együtt a szex is kifut az ember életéből. Szerinte a szexuális kielégülés jelentős mértékben hozzájárul a minőségi élethez, sőt, igazából legalább annyira fontos, mint a szellemi vagy vallásos kielégülés, ezért aztán támogatni kell a minél több szexet érett korban. Dr. Weeks egyébként egy meglehetősen fiatalos 59 éves.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport