Ha egyszerre vizelnénk a tengerbe

2013.08.01. 12:04
18 hozzászólás

Egy önjelölt óceánvizelet-szakértő, Lauren Wolf, a Chemical Engineering News társszerkesztője azt vizsgálta, hogy mi történik, ha valaki belepisil az óceánba. Először az interneten keresett a témával kapcsolatos információt. Megtudta, hogy a szervezet vizeléssel szabadul meg a szükségtelen kémiai anyagoktól, és ezek nem szükségszerűen károsak; sőt, a húgy összetétele nem különbözik sokban a tengervíztől.

Az emberi vizelet 95 százalékban vízből áll, és literenként 1-2 gramm nátrium- és kloridiont tartalmaz. A vizelet ráadásul steril: csak a szervezetből kijutva vonzza magához a baktériumokat. A vízben azonban ez a folyamat sem következik be.

Egy olyan összetevő van, ami nagy koncentrációban veszélyes lehet: egy nitrogénben gazdag molekula, a karbamid. Ebből literenként átlagosan 9 gramm található az emberi szervezetben. Ez azonban, tekintettel az óceán hatalmas méretére, kis mennyiségben kimutathatatlan kárt okozna. Stuart Jones, a King George Hospital biokémikusa szerint egy vizeléssel átlagosan 2-5 deciliter húgy távozik a szervezetből, ami 3 gramm karbamidkibocsátást jelent alkalmanként.

Abban az elképzelhetetlen esetben, ha a Föld mind a hétmilliárd lakosa egyszerre vizelne az óceánba, az 6*1011 gramm karbamiddal dúsítaná a tengervizet; ez 3,5*1020 liter vizeletet jelentene. Ez soknak hangzik, de a Föld vízkészletéhez viszonyítva csekély mennyiség. A kutatók szerint ráadásul ennek haszna is lenne, mivel a nitrogén hatékony műtrágyaként hat a tengervízben, és ez a vízi bioszférában biztosítaná bizonyos, a vízben élő növényfaj túlélését.

Wolf ugyanakkor biztos benne, hogy ez a hatás nem érvényesülhet kisebb méretű vizekben, például uszodák medencéjében vagy patakokban. Azt is elismerte, hogy az emberi szervezetből olyan melléktermékek is távozhatnak vizeléskor, amik esetleg károsak lehetnek. Wolf szerint a megfigyelés tanulsága az, hogy ha muszáj, nyugodtan pisiljünk az óceánba, elvégre ezt az állatok is megteszik, és úgyis csak percek kérdése, hogy kimutathatatlanná csökkenjen a húgy koncentrációja az óceán vizében.