Az okos nőknek nem kell gyerek

2013.08.05. 18:11
87 hozzászólás

Minél okosabb egy nő, annál kevésbé akar gyereket – lényegében ezt állapította meg egy friss brit kutatás, amely az IQ és a gyermekvállalás összefüggéseit vizsgálta. Satoshi Kanazawa, a Londoni Gazdasági Iskola kutatója arra jutott, hogy 15 IQ-hányadosonként egynegyed egységgel változik a nők gyermekvállalási kedve. Tehát minél magasabb az intelligenciahányadosa egy nőnek, annál kedvésbé érzi szükségét a családalapításnak.

Kanazawa munkája során egy brit nemzeti születési tanulmány eredményeit is összevetette gazdasági és oktatási mutatókkal, és ugyanerre az eredményre jutott. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint az 1990-es évek óta megduplázódott azoknak a nőknek az aránya, akik nem vállalnak gyereket. A 45 évesek körében minden ötödik brit nő gyermektelen, míg ha csak a diplomásokat nézzük a korosztályban, akkor ez az arány 43 százalék.

A DailyMail a kutatás kapcsán cikkében Lucy Worsleyval példálózik. A csinos történész-kurátor ugyanis korábban nagy botrányt kavart Angliában, amikor kijelentette, ő már "kitanulta magát a természetes reprodukálási funkciójából". Most úgy tűnik, a 140-es IQ-jával géniusznak számító tudós ezzel a kijelentésével sem mondott ostobaságot.

Worsley mellett a cikk olyan rendkívül okos, gyermektelen angol asszonyokat sorol, mint a cambridge-i professzor Mary Beard, a BBC műsorvezetője, Kate Humble és a színész Helen Mirren. Az amerikaik közül Oprah Winfrey, Cameron Diaz és Eva Mendes tartoznak azok közé, akik kijelentették, soha nem lesz gyerekük. Diaz egyébként azt is hozzátette, hogy azért van olyan élete, amilyen van, mert nincsen gyereke. Mendes konkrétan megmondta azt is, azért nem akar utódot, mert nem akarja feladni az életformáját, szeret aludni, és egyébként is túl sokat aggodalmaskodna.

Dr. Nattavudh Powdthavee, a Yorki Egyetem egy professzora szerint a magasabb végzettségű nők tudják, hogy az elképzelés, miszerint a boldogság forrása a gyermek, illúzió. "A szülők túl sok időt töltenek a gyermeknevelés olyan alapvető feladataival, mint az iskola és a háztartásbeli teendők, és ezek az apró, de negatív élmények egyre inkább képesek hatással lenni a napi boldogság- és elégedettségi szintre" – fejtegette egy korábbi interjúban a professzor.