A nap íze: a hódvégbél

2013.09.16. 16:17
17 hozzászólás

(Ha még nem vacsorázott, de szeretne, akkor ne olvassa el a cikket. De addig se egyen semmi olyat, aminek málna- vagy vaníliaíze van.)

A Svéd Élelmiszerügyi Hatóság, a Livsmedelsverket megerősítette, hogy a hódok végbélváladékát vaníliaízű ízesítőszerként is lehet használni süteményekhez és édességekhez. Hogy a vaníliaízt nemcsak a vaníliababból lehet kinyerni, régóta ismert: egyes tűlevelű fák éppúgy szolgálhatnak az aroma alapanyagául, mint a hód anális váladéka.

Az ezzel kapcsolatos információk már régóta keringenek az interneten. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbizonsági Felügyelet (FDA) már korábban engedélyezte a Castoreum néven forgalmazott hódzsír forgalmazását. Erre sokszor természetes ízesítésű kiegészítőként hivatkoznak rá, de gyakran használják málna- és vaníliaízű ételekben és italokban is. Egy blogbejegyzés szerint a Beaver Butt Juice (Hódseggszörp) fantázianevű kiegészítőt cigaretták, parfümök és rágógumik ízesítésénél is alkalmazzák.

Nincs annyi hód, ahány gombóc vaníliafagyi

Ulla Beckman Sundh, a Livsmedelsverket munkatársa megjegyezte, hogy a természetes aromák számos forrásból kinyerhetők – például növényekből, gombákból, és, mint a mostani eset mutatja, bizonyos esetekben az állatokból is. Ez a vásárlónak sok esetben nem tűnik fel; a mostani címkézési gyakorlat nem követeli meg az ízfokozó összetevőjének feltüntetését, csak a kávé és a kinin esetében.

Beckman Sundh ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy mindenki hódvégbélváladékot nyalogatna vaníliafagyi-evéskor. A hódok ugyanis vadon élő állatok, nem tenyésztik őket, márpedig az élelmiszeriparnak nagy mennyiségben beszerezhető kiegészítőkre van szüksége; a hódvégbélbeszerzés esetlegessége valószínűleg megnehezítené a nagyüzemi felhasználást.

A Castoreum Svédországban nagyon népszerű anyag volt, a XIX. században természetes gyógyszerként tartották számon. A hódpopulációt emiatt szinte teljesen kiirtották, de az 1920-as években több állatot is betelepítettek az országba, hogy pótolják a veszteséget.