Az elefánt is addig vizel, mint egy egér

2013.10.17. 09:33
1 hozzászólás

Érdekes összefüggést mutattak ki a Georgiai Egyetem kutatói, amikor az emlősök vizelési szokásait vizsgálták. Az eredményeik szerint ugyanis az emlősök testméretüktől és a vizelet mennyiségétől függetlenül nagyjából ugyanannyi ideig vizelnek.

A vizeletet kieresztő szervrendszerek úgy alakultak ki, hogy minél gyorsabban és gazdaságosabban vezessék ki a testből a szükségtelenné vált folyadékot. A most kiadott tanulmány négy szerzője mindenféle emlőst vizsgálva dolgozta ki az általuk csak vizelés törvényeként emlegetetett szabályt: mindegy, hogy egérről vagy elefántról van szó, minden faj 21 (plusz-mínusz 13) másodperc alatt ürít, függetlenül attól, hogy 100 milliliterről vagy 100 literről van szó.

A gépészmérnöknek, biomérnöknek, biológusnak és fizikusnak készülő szerzők az Atlantai Állatkertben végeztek méréseket, ami alapján rájöttek, hogy a húgyvezeték arányos növekedése az, ami miatt nagyjából ugyanannyi ideig ürít az egér és az elefánt. Azon túl, hogy mostantól egy újabb meglepő információval bővíthetjük a biológiai érdekességeket gyűjtő ténytárat, a felfedezés a húgyúti és vizelési problémák gyógyítását is segítheti, ráadásul a természet megoldása egy könnyen skálázható vízelvezetési rendszer alapja is lehet.

Mammal Micturition Reel