Ne szőrözz, van nekem elég bajom

2013.11.20. 20:08
1 hozzászólás

Hiánypótló tanulmányt készített a finn Turku Egyetem és az Åbo Akadémia közös kutatócsoportja. Húsz, 20-32 éves férfit gyűjtöttek össze, hogy fotót készíthessenek róluk szőrös, illetve szőrtelen mellkassal. Valószínűleg nem módszertani hiba, de azért említésre méltó tény, hogy a mellkasborotválást vállaló férfiaknak a kutatók vodkával fizettek.

A kutatók ezek után arra kérték a kutatásban résztvevő nőket, hogy értékeljék a férfiak szőrös és szőrtelen fotóit. Azok a nők, akik a menstruációs ciklusuk termékenységi időszakának csúcsán voltak, a csupasz férfiakat találták vonzóbbnak. Ezzel szemben a nem mentstruáló, illetve a menopauzán túlesett nőknek a szőrös férfiak tetszettek jobban.

A freudista lélekelemzők valószínűleg figyelemre méltónak találják, hogy a nőknek jobban tetszett, ha a férfiak mellkasa úgy szőrös, ahogy a partnerüké, vagy az apjuké.

Régóta gyanítjuk, hogy a nők a média hatásának megfelelően ítélik meg a férfiak testszőrzetét, de erre mostanáig nem volt kísérleti bizonyíték. [...] A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a finn nők a termékenységi periódusuk csúcsán jobban vonzódnak a szőrtelen, nyugati típusú férfiakhoz, mint a szőrösekhez, holott az hagyományosan a férfiasság és a magas tesztoszteronszint szimbóluma – magyarázták el a tanulmány szerzői, hogy mi szükség volt erre a kísérletre.