Létezik az iskolaallergia

2013.11.25. 17:21
3 hozzászólás

Nyolc diáknál diagnosztizáltak iskolaallergiát az orvosok Olaszországban, Bergamo egyik gimnáziumában, számolt be a Corriere della Sera, az egyik legpatinásabb olasz napilap. A rejtélyes tüneteket először október elején észlelték két diáklánynál a Falcone di Bergamo középiskolában, de azóta már nyolc allergiás diákon tartanak számon, közülük ötnél súlyosak a tünetek.

Az érintett tanulóknál légzési nehézségek jelentkeznek, és kiütések jelennek meg a bőrükön, amint belépnek az osztályterembe. Ahogy elhagyják a tantermet, a tünetek szinte azonnal elmúlnak, még az iskola épületén belül. Az orvosok először természetesen arra gondoltak, hogy szimulálnak a diákok, de a vizsgálatok megerősítették, hogy valódiak a tünetek. A második tipp az volt, hogy a termek levegőjében vagy a padokon lehet valami anyag, ami kiváltja az allergiás rohamra emlékeztető reakciókat - ezt a gyanút erősítette, hogy az első négy érintett mind osztálytárs, akiknél pedig később jöttek elő a tünetek, a szomszédos terembe járnak. A vizsgálatok azonban sorra kizártak minden lehetséges szennyeződést az osztálytermekben, és a külső forrásokat is.

Az orvosok egyelőre ott tartanak, hogy valamiféle ismeretlen allergiás reakcióval állnak szemben. Az érintett diákok néhány hete Skype-on keresztül hallgatják az órákat.