177 147 módja van a nyakkendőkötésnek

2014.02.11. 10:14
3 hozzászólás

Egy átlagos férfi nagyjából egy, maximum három módját ismeri a nyakkendő megkötésének. Egy 1999-es cambridge-i kutatás szerint 85 csomózási lehetőség volt, egy friss tanulmány azonban ennél jóval többet talált. A stockholmi műszaki egyetem matematikusai kiszámolták, hogy valójában 177 147 különböző módszerrel megkötött nyakkendőcsomó létezik.

A Mikael Vejdemo-Johansson által vezetett csoport akkor látott neki a lehetséges számot pontosan meghatározó matematikai formula kidolgozásának, amikor a matematikus észrevette, hogy az 1999-es tanulmány 85 változatából hiányzik egy olyan, ami szerepelt a Matrix: Újratöltve című filmben (így most már azt is tudjuk, miért volt értelme elkészíteni minden idők egyik legfeleslegesebb folytatását). Mint kiderült, a 85 úgy jött ki, hogy a kutatók maximáltak olyan tényezőket, mint a tekerések, átbújtatások és takart csomók száma. A stockholmi kutatók ezeket ésszerűsítve álltak neki az újraszámolásnak, így jött ki az új eredmény.

A matematikai formula a lehetséges mozdulatok, hajtások, csavarások és bújtatások kombinációit számolja össze. Végeredményt hirdetni talán még korai, a szakemberek szerint az érték nagyban függ olyan, könnyen változtatható paraméterektől is, mint a nyakkendő hossza.