Tudományos tény: tök jó az Adidas új focilabdája

2014.06.02. 14:41
0 hozzászólás

Egy új kutatás szerint fantasztikus lesz a focivébén használt, új típusú labda, amit az Adidas fejlesztett. A hagyományos futball-labdák 32 ötszögű és hatszögű panelből állnak, de a 2014-es vébén használt modell, a Brazuca csupán hat darabból áll. A labda sajátos tervezése biztosítja a labda stabilitását, és ezt már a tudomány is bizonyítja - legalábbis erre utal a Scientific Report jelentése.

Bár a hagyományos focilabdák méhkasszerű kialakítása mára igazi ikonná vált, a szakértők szívesen kísérleteznek jobb minőségű labdák tervezésével. Az Adidas már korábban is sikerrel használt kísérleti modelleket focibajnokságokon: a 14 elemből álló Teamgeist II-t használták például a 2008-as Európa-bajnokságon is. Viszont a fejlesztés nem mindig sikerül jól: a 8 elemből álló Jabulanit például sokat kritizálták a 2010-es vébén nyújtott kiszámíthatatlan viselkedése miatt.

A Scientific Report cikkének két szerzője, Sung-csan Hong és Asai Takesi szerint a focilabda fizikáját vizsgáló kutatásoknál ritkán hozzák összefüggésbe a szélcsatornákban végzett teszteket a labdák tényleges repülési pályáival. A mostani kísérlethez a kutatók szélcsatornát és egy labdarúgó robotot is használtak, hogy megvizsgálják öt különböző labda teljesítményét laborkörülmények között, majd később a való életben is.

A Brazuca mindent megvert

A vizsgált labdák között volt egy Brazuca, egy Teamgeist II, egy Jabulani, egy hagyományos, 32 elemből álló labda, illetve az Adidas saját, 32 elemes labdája, a Cafusa, amit már több profi meccsen is használtak.

A szélcsatornás vizsgálatok során a kutatók elemezték a különböző labdák légellenállását, majd a robotot úgy állították be, hogy mindig ugyanúgy, körülbelül 25 méterre rúgja el a tesztlabdákat. A labda elrúgásának dinamikája ez esetben lineáris volt: egy ugyanolyan erővel ugyanabba az irányba elrúgott labda nagyjából mindig ugyanott fog földet érni. Más labdákkal viszont változhat a helyzet, így a kutatók meghatározhatták az egyes labdatípusok közötti alapvető különbségeket.

Az eredmények azt hozták, hogy az összes labda közül a Brazucát lehet a legkiszámíthatóbb ívben elrúgni: nagyjából mindig ugyanoda esik, ahova szánták. A második helyezett a hagyományos focilabda lett. A Jabulani mérési eredményei igazolták a játékosok panaszait: ez teljesített a legrosszabbul a teszteken. A Cafusával és a Teamgeist II-vel változó eredményeket értek el. A kutatók azt írják, repülés közben a Cafusa hajlamos az oldairányú kilengésre, míg a Jabulaninél a kilengés függőleges.

Focilabdát tervezni nem egyszerű dolog. A labda röppályáját számos tényező befolyásolja: a labda anyaga, a felszíne érdessége, a szimmetriája, sőt a labdát összetartó ragasztóanyag is. A mostani kutatási eredményeknek viszont mind a labdák tervezésében, mind a játékosok edzésében fontos szerepe lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!