Sok a tornádó? Építsünk egy nagy falat!

2014.06.25. 10:53
11 hozzászólás

Végre van egy tudós, aki nem csak a száját járatja, hanem tenni is akar valamit a USA-ban tomboló hatalmas viharok ellen. Rongija Tao szerint ha meg akarjuk akadályozni, hogy pusztító viharok söpörjenek végig a Nagy-síkságon, a legjobb, amit tehetünk, hogy építünk egy nagy falat.

Az ötlet alapja abból ered, hogy a sík területek fölött áramló hideg levegő a Sziklás-hegység miatt felemelkedik, és ott találkozik a Mexikói-öböl felől észak felé áramló meleg és párás légtömegekkel. Ebből aztán hatalmas viharok keletkeznek, amik során a tornádók kialakulása sem ritka. Tavaly 811 ehhez hasonló vihar volt az USA területén, Európában mindössze 51.

Tao szerint tehát egyszerű a megoldás: akasszuk meg valamivel a légáramlatokat. Mivel a földközelben áramló levegőt egyszerűbbnek tűnik megállítani, a tudós egy háromszáz méter magas, ötven méter széles, kelet-nyugat irányú védművet javasol. Szerinte ez a tornádók kialakulásához szükséges folyamatokat kiiktatná a képletből, de még így is elég párás, meleg levegő jutna északra ahhoz, hogy essen az eső. Tao szerint három fal kéne, de nem azonnal kell megépíteni az egészet, hanem olyan helyeken kell elkezdeni, kisebb darabokat felhúzva, ahol a tornádók okozta károkhoz képest megérné felhúzni egy ilyen méregdrága falat. Az építkezés 160 kilométerenként nagyjából hatvanmilliárd dollárba kerülne. Aztán megvannak a legfontosabb falszakaszok, neki lehet állni összekötni az egész rendszert.

A baj az ötlettel csak annyi, hogy más szakértők szerint a gyakorlatban egyáltalán nem működne. Az amerikai viharkutató központban dolgozó Joshua Wuman szerint a szakmában mindenki egyetért abban, hogy ez egy baromság. „Tao már a tornádók születésével kapcsolatban is téved, mert a hideg és meleg légtömegek ütközése csak egy dolog, számos egyéb tényezőtől függ a folyamat.”

Wuman szerint valóban sok múlik a délről érkező párás, meleg levegőn, de ahhoz, hogy ezt megállítsuk, nem 300 méteres fal kéne, hanem inkább 2-3000 méteres, mint az Alpok. Ráadásul ez valóban egy sor kiszámíthatatlan változást hozna a környék klímájában.

Mármint ha működne, de a természetes módon kialakult példák alapján ez sem biztos. Harold Brooks tornádókutató szerint például Kínát elvileg hatalmas hegyek védik az észak felé haladó nedves légtömegektől, mégis hatalmas viharok pusztítanak az országban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!