Ezt tegye, ha önt is megharapja Suárez

2014.06.26. 11:40
1 hozzászólás

Azoknak, akiket kevésbé érdekel a foci, a brazíliai világbajnokság egyik legemlékezetesebb eseménye minden bizonnyal Luis Suárez szokatlan játékstílusa lesz. Az uruguayi csatár az olaszok elleni sorsdöntő meccsen beleharapott Giorgio Chiellini vállába.

Az esettel sok szempontból foglalkoztak már, de ezúttal egy amerikai orvos, Matt McCarthy is csatlakozott a témához. A fertőző betegségekre specializálódott orvos szerint a pszichológiai tényezők mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy az emberi harapás igen veszélyes fertőzések egész sorát okozhatja, ugyanis a szánkban ártalmatlanul élő baktériumokat juttathat a megharapott vérkeringésébe.

Az egyik ilyen kórokozó az Eikenella, amely a szájüreg normál flórájához tartozik, de a keringésbe kerülve tályogot okozhat, a szívet is megtámadhatja, és extrém esetben akár halálhoz is vezethet. De harapással terjedhet a szifilisz, a hepatitis B és C, vagy éppen a HIV vírus is (persze csak akkor, ha a harapó fél az adott kórokozó hordozója). Persze nem biztos, hogy egy harapás elfertőződik, és sok minden függ a pontos helyétől és mélységétől is. Chiellini esetében az idegsérülés lenne a legvalószínűbb probléma, bár valószínűleg ehhez nem hagyott benne elég mély nyomot Suárez.

McCarthy amúgy megjegyzi, hogy a focipálya viszonylag ritka harapási terep. A három leggyakoribb szituáció, amely miatt ilyesmivel fordultak hozzá: a szex közbeni harapás, a körömrágás és a verekedés.

Az orvos tanácsokat is ad arra az esetre, ha valaki ilyen helyzetbe kerülne. Ezek szerint, ha netán Önt is megharapná Suárez, mindenképpen mossa ki a sebet, ne kötözze be, viszont valamilyen antibiotikum nem árthat. Ha pedig lázas lesz, vagy beduzzad a sebe, mindenképpen forduljon orvoshoz! És vigyázzon, mert könnyen lehet, hogy Suarez valóban fog még harapni (sőt, van, aki azt is sejti már, hogy mikor, jövő augusztustól pedig retteghetünk).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?