Tényleg az űrből jött az ebola?

2014.08.18. 15:56
13 hozzászólás

A WHO szerint az ebolavírus már több mint ezer embert fertőzött meg Líbiában, Guineában és Sierra Leonéban. Hasonló jelentések érkeztek Nigériában és a Benini Köztársaságból is. Nem csoda, hogy az emberek elkezdtek spekulálni az ebolavírus eredetét illetően. A legmesszebbre egy brit kutató, Ashley Dale jutott, aki épp tanulmányait folytatja a Bristoli Egyetemen.

Dale szerint az ebola a világűrből jöhetett.

Tudjuk, milyen kérdés motoszkál a kedves olvasóban: vajon Dale hány papírfedeles sci-fit, hány gramm pszichoaktív kábítószert és hány óra Nulladik Típusú Találkozásokat fogyasztott, mielőtt erre a megkérdőjelezhető következtetésre jutott? Csak nyugalom, Dale tudja, mit beszél –legalábbis az elméleti fejtegetése helytálló.

Fennáll az esélye, hogy az ebolavírus a világűrből érkezhetett, még valamikor az evolúció egy korábbi szakaszában. [...] Vannak meteoritjaink, amik a Marsról érkeznek a bolygónkra minden évben, és tudjuk, hogy a baktériumok túlélhetik az űrutazást. Minden esély megvan rá, hogy az ebola valahonnan az űrből érkezett.

Mindez persze nem bizonyítja, hogy valóban így történt. A gondolatkísérlet egyébként helytálló, a baktériumok és a mikrobák valóban túlélhetik az űrutazást - sőt, a vírustöredékek is. Dale szerint nem zárható ki, hogy egy, a földi evolúció egy korai szakaszában becsapódott meteorit olyan vírustöredéket hordozott, ami mostanra az ebolává nőtte ki magát.

Ez a történet valószínűleg nem fog úgy elterjedni, mint Nigériában az a pletyka, hogy kigyógyul az ebolából, aki forró és sós vízben fürdik. Igaz, ha a tudomány csak űrvírusokat tud felmutatni, akkor már tényleg többet ér a melegvíz.