Ön káromkodik a munkahelyén?

2014.08.27. 14:57
1 hozzászólás

Mindenki káromkodik, a munkahelyen is. Ráadásul a ma a médiából is az látszik, hogy a munkahelyi káromkodás menő dolog – írja a Quartz. Elég csak belenézni Scorsese legújabb filmjébe, A Wall Street Farkasába: a karakterek 506-szor mondták, hogy fuck (basszameg), ami rekord a játékfilmek között. 

Rossz helyzetben a káromkodás alá áshatja a dolgozó tekintélyét, professzionalizmusát – derült ki a Career Builder kutatásából. Mégis: a részvevők 51 százaléka ismerte el, hogy káromkodik a munkahelyén, 95 százalékuk kollégái, 51 százalékuk főnökük előtt, de hét százalékuk ügyfelei előtt is. A káromkodók 54 százaléka volt férfi, és 47 százaléka nő.

Ön káromkodik a munkahelyén?

Az AP és az Ipsos 2006-os közös felmérése [pdf] szerint az amerikaiak 74 százaléka káromkodik nyilvánosan, 66 százalékuk szerint az emberek többet káromkodnak, mint húsz évvel ezelőtt. Valószínűleg a korábbi politikusok, vezetők sem voltak jobbak, csak sokkal ritkább vették fel a szavaikat, az újságok pedig elkenték a káromkodásokat.

A Bloomberg a céges konferenciahívásokat elemezte: kiderült, hogy a vezetők káromkodásai a 2008-s válság után szaporodtak meg. Az elemzés szerint a leggyakoribb káromkodás a shit (univerzális káromkodás, jelentheti azt is hogy szar, de önmagában használva inkább azt, hogy a picsába) volt, aztán a goddamn (istenverte) csak ezt követte a fuck, a negyedik pedig az asshole (seggfej). 

A káromkodás a megfelelő pillanatokban érzelmeket válthat ki, erre a szelíd szavak nem képesek, ez jól jöhet a vezetőknek. Obama például nem véletlenül káromkodott, amikor a BP olajszennyezéséről kérdezték egy interjúban.

A nőknek eszköz

A Harvard Business Review felmérése szerint a káromkodás segít beilleszkedni a nőknek a férfiak által dominált szociális hálózatokba. Az angol East Anglia University kutatása megerősítette, hogy a nők többet káromkodnak férfiak között, így tudják felvenni a kesztyűt az egyébként férfiak által uralt beszélgetésekben.

Több kultúrában a nyelvi tabuk a férfiak erőfitogtatását jelzik: szexuális és társadalmi rangot. A káromkodás a nőknél is hatékony, de veszélyes fegyver: sokkal hamarabb elítélhetik érte őket, mint a férfiakat.

Tompítja a fájdalmat

A fizikai erőszak sosem a megfelelő válasz a munkahelyen, mindegy, milyen rossz dolgok történnek. A káromkodás viszont bizonyos esetekben hatsásos lehet a frusztráció leküzdésére. A kutatásokból még az is kiderült, hogy a káromkodás akár a fizikai fájdalmat is tompíthatja, ha megfelelően használjuk: ha túl gyakran anyázunk, nem lesz olyan hatékony.  • Bérelnék
  • Bankszámla