Ön jóképű, vagy jó a spermája?

2014.09.09. 09:16
6 hozzászólás

„Oké, jól néz ki, de mi a helyzet a spermájával?” – teszi fel a furcsa kérdést a Huffington Post. Az apropó egy nemzetközi kutatás [PDF], amelyben a tudósok összefüggést találtak a férfiak arcának általános vonzereje és spermájuk minősége között. Nem várt fordulat következik: a jóképű, maszkulin férfiaknak átlagban rosszabb minőségű spermájuk van, mint más férfiaknak. A tanulmány a Journal of Evolutionary Biology szeptemberi számában jelent meg.

„Amennyire mi tudjuk, ez az első bizonyíték a jelenségre” – mondja Jukka Kekalainen, a crawley-i University of Australia kutatója. A kutatóknak egyelőre nincs kész magyarázatuk az eredményre, korábbi kutatások viszont bizonyították, hogy a magas tesztoszteronszint árthat a spermának. 

Ön jóképű, vagy jó a spermája?

  • 1246
    Jó a spermám
  • 1223
    Jóképű vagyok
  • 907
    Nő vagyok

Az eredmény, úgy tűnik, ellentmond annak az elméletnek, miszerint a nők azért választják a jóképű férfiakat, mert így utódaik olyan öröklött előnyöket élvezhetnek, mint a jobb egészség vagy a magasabb intelligencia.

A kutatók spermaelemzést végeztek ötven hallgatón a University of Valencia-ról. Ezután huszonéves nőknek és férfiaknak mutatták meg a fotóikat. A nőket arra kérték, értékeljék a férfiakat aszerint, mennyire tartják őket jónak hosszú távú társként. Aztán a férfiakat arra kérték, értékeljék a képeken láthatókat aszerint, ahogy szerintük a nők értékelnék őket.

Az eredményeket összehasonlították a spermaelemzésekkel, a többit már tudjuk.