Drágám, a zergék összementek

2014.10.22. 17:18
1 hozzászólás
A klímaváltozás miatt összemennek az alpesi zergék - derítették ki brit kutatók.

A Durhami Egyetem tudósai szerint a hőmérsékletváltozás hatással van az alpesi zergék táplálkozására, és ezáltal méretükre is, írja az MTI.

A kutatók az elmúlt 30 év változásait vizsgálva megállapították, hogy három évtized alatt átlag 25 százalékot csökkent az alpesi zergék súlya - olvasható a Frontiers in Zoology szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

Ugyan több kutatás is foglalkozik a globális felmelegedés állatok méretére gyakorolt hatásaival, a Durhami Egyetem kutatóinak eredményei mégis meglepőek a csökkenés gyorsaságát és mértékét tekintve. 

"A klímaváltozás következtében történő testméret csökkenés elég elterjedt az állatvilágban, halak, madarak és emlősfajok lettek kisebbek. Azonban a most megfigyelt változás mellbevágó" - idézte Tom Masont, az alpesi zergékről írt tanulmány egyik szerzőjét a The Daily Mail brit napilap.

A vizsgált területen az átlaghőmérséklet 3-4 fokkal emelkedett az elmúlt harminc évben. A kutatócsoport szerint ez hatással van a zergék viselkedésére is. 

"Tudjuk azt, hogy a meleg időszakokban a zergék több időt töltenek pihenéssel és kevesebbet élelem utáni kutatással, és ez lehet a testsúly csökkenés oka, nem a táplálék minősége" - magyarázta a tanulmány másik szerzője, Stephen Willis. 

"Ha a klímaváltozás hasonló hatást gyakorol a haszonállatok viselkedési szokásaira és testsúlyára, az érintheti a mezőgazdaság termelékenységét is a következő évtizedekben" - tette hozzá Willis.