Végre kiderült, miért loccsan nagyobbat a kávé, mint a sör

2014.11.19. 13:44
0 hozzászólás

Gondolkozott már azon, hogy miért lesz pillanatok alatt tiszta kávé minden, ha egy kicsit is gyorsabban próbál meg járkálni vele? És hogy miért nincs ilyen gond a sörrel? Hiszen mindkettő folyadék. Ha éppen nem loccsant ki a délutáni kávéja, és így álmatlan éjszakát okozott a probléma, akkor jó hírünk van: létezik tudományos magyarázat.

A titok a habban van. Ahogy a szilárd halmazállapotú hab a hanghullámok elnyelésével csökkenti a zajt, ugyanúgy nyeli el a sörhab a lötykölés hatására a felszínen keletkező mozgást. A kutatók laborba vonultak egy kávéval, egy sima sörrel és egy Guinness-szel, majd nagy sebességű kamerákkal rögzítették az italokon áthaladó hullámokat.

Minél több a hab, annál több mozgási energiát nyel el, önnek pedig annál több söre marad. Persze itt gyakorlati problémaként felmerül, hogy ha sok hab volt a sörön, az már alapban kevesebb volt, mint kellett volna neki lennie. A kísérlet mindenesetre megmutatta, hogy már néhány réteg buborék is lötykölődéscsökkentő hatással bír, de ha a hab öt buborékrétegnél vastagabb, akkor a hullámmozgás annyira lecsillapodik, hogy már inkább vízszintes irányú, mint függőleges.

A kísérlet eredménye egyébként empirikus teszttel is igazolható: látott már habos kávét kiloccsanni? Na ugye.