Megfejtették a rendelők elavult magazinjainak rejtélyét

2014.12.15. 16:03
2 hozzászólás

Az orvosi várók magazinkínálatáról jelentettek meg hiánypótló tanulmányt új-zélandi kutatók. Arra voltak kíváncsiak, hogy a rendelők tényleg csak régi újságokat tartanak-e, mint ahogy az a páciensek gyakori panaszaiból tűnik. Arra jutottak, hogy valójában nem a kínálat elavult, hanem

a páciensek lopnak.

Az Aucklandi Egyetem kutatói kiválasztották a város egyik orvosi rendelőjét, ahová 87 magazint helyeztek el, köztük bulvárlapokat és komolyabb újságokat is, mint a Time, az Economist vagy a National Geographic. Ezután egy hónapon át heti kétszer visszamentek megnézni, hogy ott vannak-e még. A hónap végére

a magazinok fele nyomtalanul eltűnt.

A legtöbben a friss példányokról gondolták, hogy fizeti őket a társadalombiztosítás, ezeknek 59 százalékát elhordták, szemben a régebbiekkel, amelyeknek csak 27 százaléka tűnt el. Arra sajnos nem tér ki a kutatás, hogy azok panaszkodtak-e az elavult magazinok miatt, akik már csak a régebbieket tudták ellopni.

Kiderült viszont az is, hogy a pletykalapokat jobban viszik a válogatós betegek, a 27-ből csak egy maradt a váróban. A Time és az Economist példányai viszont mind megvoltak egy hónap múltán is.

Ezt a jelenséget sürgősen számszerűsíteni kellett. [...] A várószoba-vizsgálat jövőbeli kutatásai arra térnének ki, hogy ki vagy mi a felelős a magazinok eltávolításáért.

– mondta a kutatást vezető Bruce Arroll, egyúttal a csapat további terveibe is betekintést nyújtva. A téma egyébként valóban nem elhanyagolható, ha azt nézzük, hogy a kutatók becslése szerint, ha az eredményeket rávetítjük az Egyesült Királyság 8 ezer rendelőjére, akkor az egészségügy éves vesztesége 12,6 millió font, vagyis majdnem 5 milliárd forint volt a káros magazinfogyasztás következtében.