Ha nagyon dühös, előbb lesz infarktusa

2015.02.25. 10:21
0 hozzászólás

Eddig azt hitte, hogy ha felidegesíti magát, nagyobb eséllyel kaphat infarktust? Akkor önnek teljesen igaza volt, ausztrál tudósok jóvoltából pedig most már kísérleti eredmények is alátámasztják a kézenfekvő összefüggést. Ezek szerint egy heves dühkitörést követő két órában a szívinfarktus kockázata 8,5-szer nagyobb ahhoz képest, mint amikor kevésbé dühös valaki – írja az MTI.

A Kardiológusok Európai Társasága (ESC) a témában kedden mutatta be tanulmányát a European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care című szaklapban. Eredményeikből arra következtetnek, hogy a düh és harag kiválthat akut miokardiális infarktust, azaz szívinfarktust.

A sydneyi Royal North Shore Hospitalban 2006 és 2012 között 313, infarktussal kezelt pácienst vizsgáltak. A betegek saját maguk értékelték egytől hétig terjedő skálán az elmúlt 48 óra dühszintjeit. Heten mondták azt, hogy a tünetek jelentkezését megelőző két órán belül legalább ötös szintű dühöt éreztek. Ezt a szintet az erőteljes harag, testi feszültség, ökölbe szorult kezek, robbanásközeli állapot jellemzi. A skála legmagasabb értéke a tomboló, kontrollálhatatlan haragot, tárgyak dobálását, saját maguk vagy mások megsebzését jelentette.

Az elhatalmasodó félelem is infarktushoz vezethet a tanulmány szerint. Ebben az esetben az erős érzelmet követő két órában akár 9,5-szer nagyobb lehet az infarktus lehetősége, mint egy nappal később.

A tanulmány szerzői szerint új stratégiák kidolgozására van szükség, amelyek akut helyzetben segíthetik az érintetteket, vagyis megakadályozzák, hogy a heves düh infarktusba torkolljon.