Itt a hagyma, ami nem csíp

2015.03.31. 09:10
3 hozzászólás

Egy japán élelmiszeripari cég évtizedes kutatási projekt végén előállt az emberiség legújabb csodálatos teljesítményével: kifejlesztették a vöröshagymát, ami nem csípi a szemünket pucolás és darabolás közben.

Bár korábban is voltak kísérletek, amelyek csökkentették a szemet irritáló enzimek mennyiségét egyes hagymafajtákban, de a japán cég szóvivője szerint ők teljesen megszüntették az okot, méghozzá úgy, hogy ionsugarakkal bombázták a növényeket, amik egyszerűen elpusztították az összes, könnyezést okozó alkotóelemet.

A tesztek alapján ez nem okoz változást a hagyma megszokott ízében, bár a szóvivő szerint ezt egyelőre csak a cég húsz munkatársa tudja igazolni. Pozitív változás továbbá, hogy a könnyezést okozó részek kiölésével a sütés közben keletkező, illetve a feldolgozásnál és az elfogyasztás után maradó csípős szag is eltűnt. Rossz hír, hogy a bejelentés egyelőre tisztán tudományos jellegű, a cég nem tervezi, hogy a piacra lép a termékkel – valószínűleg komoly vita lenne arról, mennyire megbízható egy olyan étel, amit a termesztés közben durva sugárterhelés ér.

A House Foods nevű cég kutatói 2013-ban Ig Nobelt kaptak, mert pontosan leírták azt a biokémiai folyamatot, amin keresztül a hagyma kiváltja a könnyezést. Ezt a tanulmányt még 2002-ben hozta le a Nature magazin.