Hajszálak kihúzogatása segíthet a kopaszságon

2015.04.10. 10:02
6 hozzászólás

Kopaszodástól gyakran szenvednek a férfiak, és igazából nem nagyon van megoldás a megállítására. Az Egyesült Királyság Dundee Universityn dolgozó kutatói most megtaláltak egy potenciális megoldást: a hajszálak kihúzogatása stimulálhatja a növekedést.

A józan észnek ellentmondó eredményt a kutatók egereken tesztelték le. A munka még korai fázisban van, a kutatók szerint ugyanez a megoldás mégis segíthet a hajhullásban szenvedő embereken. Philip Murray, a tanulmány egyik szerzője a Guardiannek elmondta, hogy az eredményeket még tesztelni kell embereken, egyértelmű következtetés azért nem vonható le az egeres kutatásokból.

A kutatás szerint, amikor speciálisan kihúztak egy hajszálat, a bőrben lévő szőrtüszők distressz jelet küldtek ki, amitől még több haj nőtt. 200 hajszál kihúzásából 1200 új nőtt az egérben. A tesztek alapján a gyulladásos fehérjék felszabadulása okozza a hajnövekedést, a környező tüszőknek is jelet küldenek, hogy növesszenek több hajat. A kutatók szerint a tüszők nemcsak jelet küldenek a környezetnek a hajszál kihúzásánál, hanem kommunikálnak is egymással, így választják ki, mekkora válasz szükséges.

A tanulmány a Cell nevű szaklapban jelent meg.