Piros pólót hord? Goromba bunkó!

2015.05.13. 16:11
0 hozzászólás

Dominánsnak és agresszívnek hatnak a piros pólót viselő férfiak egy friss brit tanulmány szerint – írja az MTI.

A brit Durham Egyetem antropológiai és pszichológiai tanszékének kutatói 50 férfinak és 50 nőnek mutattak húsz olyan fotót, amiken egy férfi pólójának színét számítógéppel manipulálták: először pirosra, majd kékre, végül szürkére változtatták azt. A résztvevőknek pontozniuk kellett egy 1-től 7-ig terjedő skálán, mennyire találják a fotón szereplő embert barátságosnak vagy agresszívnek, valamint alázatosnak vagy agresszívnek.

A résztvevők a piros pólósokat ítélték leginkább agresszívnek és dominánsnak, ugyanakkor a legbátrabbnak is; úgy vélték, nekik van a legtöbb esélyük, hogy versenyen nyerjenek. A kutatás azt is kimutatta, hogy sem a szürke, sem a kék ruha nem kelti az agresszió vagy a dominancia benyomását; az ilyen pólót viselő férfit nem látták dühösnek sem.

Az értékelésben nem tett különbséget, hogy férfi vagy nő pontozott-e. A piros szín mind a férfiak, mind a nők számára az agresszió és a düh jelképe volt, de a dominanciát csak a férfiakkal hozták kapcsolatba. A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy létezik összefüggés a piros öltözék és a viselőjéről alkotott benyomás között.

A piros ruha hatása gyakori témája a tanulmányoknak. Az egyetem kutatói 10 éve kimutatták, hogy a piros mezes sportolók gyakrabban nyernek, mint mások, mert ez a szín félelmet kelt az ellenfélben. Más tanulmányokból az derült ki, hogy a pirosba öltözött nőket a férfiak különösen vonzónak, a nők ellenben hűtlennek és a saját kapcsolatukra veszélyesnek tartják.