Levágott pénisszel nehezebb a párzás

D  OB20110301006
2015.05.15. 10:40
0 hozzászólás

A St. Andrews Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy minél többet vágnak le egy bogár hímvesszőjéből, annál kevésbé lesz képes a szaporodásra. A Proceedings of the Royal Societyben közölt tanulmány szerint a kutatók bodobácsokkal (Lygaeus simulans) végzett kísérletekkel jutottak el a nem meglepő végkövetkeztetésig.

A pénisz részeinek vagy egészének eltávolítása a legtöbb élőlény esetében komoly sérüléssel, esetleg traumatikus sokkal jár, de a bodobácsok jobban tűrik a péniszcsonkítást, mint az emlősök. Igaz, a hím bodobácsok péniszét nagyító nélkül, szabóollóval is el lehet találni: bár a bodobács alig 11 milliméter hosszú, a pénisze akár 7 milliméteresre is megnőhet, így a bogarak gyakorlatilag a porban vonszolják maguk után. Ilyen előzmények után nehéz elhinni, hogy a tudósokat nem a péniszirigység, hanem a tudományos kíváncsiság motiválta, amikor elkezdték megkurtítani a bodobácsok péniszét. (A bogaraknak sovány vigasz lehet, hogy bráner nélküli életükért cserébe lábjegyzet lesz belőlük egy biológiakönyvben.)

A kutatók észrevették, hogy a bodobácsok péniszének nagy részén nincsenek se izmok, se erek; csak úgy lóg, mintha a Jóisten azért rakta volna oda, hogy legyen mit maguk után vonszolniuk a porban. Azt is megfigyelték, hogy a nőstények ivarszervei nem elég hosszúak ahhoz, hogy a hímek pénisze teljes hosszában beleférjen. Mivel kíváncsiak lettek, hogy mire föl ilyen bőkezű az anyatermészet, elővették a zsilettpengét.

55535a43d4209.png
Fotó: Proceedings of the Royal Society B , DOI: 10.1098/rspb.2015.0724

A tudósok több, nem önként jelentkező bodobács péniszét metszették vissza, hogy megállapítsák, milyen hosszú ivarszervvel képesek továbbra is szaporodni. Mint kiderült,

a levágott péniszű bogarak kevésbé sikeresek az utódnemzésben.

A bodobácsok még így is az állatvilág irigyelt kefélőbajnokai maradhatnak; amibe egy ember, egy emlősállat vagy egy kevésbé primitív gerinces simán belepusztult volna, az a bodobácsnak csak apróbb fennakadásokat okozott. A bogarak továbbra is tudtak párzani, csak az utódnemzési képességeik csökkentek. Egy 5 százalékos csonkítás még csak a megtermékenyítési készségeket rontotta, de a 30 százalékos már a párzási kedvet is elvette. Aki ezen csodálkozik, vágja le a saját hímtagja harmadát, aztán nézze meg, mennyi kedve lesz családtervezésről beszélgetni a nejével.

Pyrrhocoris apterus1

A kutatók komputertomográfiával is megvizsgálták a bogarakat párzás közben. Megállapították, hogy alapesetben a hím bodobács pénisze többször is megcsavarodik párzás közben, míg a visszametszett péniszű állatoknál nem volt minek csavarodnia. Most, hogy megértették, miért van ilyen hosszú pénisze a bodobácsnak, remélhetőleg békén hagyják őket, hogy továbbra is büszkén vonszolhassák a hímtagjukat a porban.