A kenguruk többsége balkezes

2015.06.19. 13:46
0 hozzászólás

Egy ausztrál kutatócsoport felfedezte, hogy a kenguruk túlnyomó többsége balkezes; ezzel megcáfolták azt a feltételezést, hogy a jobb- vagy balkezesség kizárólag az emberre lenne jellemző – írja az MTI.

A Tasmániai Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a kenguruk és más erszényesek, hasonlóan az emberhez, szívesebben használják az egyik mellső végtagjukat, mint a másikat. Csakhogy az emberrel ellentétben ezek az állatok általában a bal kezüket használják gyakrabban.

Janeane Ingram PhD-hallgató két évig tanulmányozta a kengurukat, és észrevette, hogy az állatok többsége szívesebben használja a bal mellső végtagját.

A keleti szürke és vörös kenguruk igen erősen preferálták a bal mellső végtagjukat az összes megfigyelt tevékenység közben. A vörös nyakú wallabyk szintén szívesebben használták a bal mellső végtagjukat, amikor hátsó lábukon állva táplálkoztak vagy tisztogatták magukat.

– írta Ingram a Current Biology legújabb számában.

A balkezesség a hátsó lábukon álló erszényeseknél gyakoribb volt, mint a négy lábon állóknál. Ingram világos és erős kapcsolatot fedezett fel a felegyenesedett tartás és a mellső végtag preferenciája között.

Ingram szerint az agyi aszimmetriáról és az emlősök evolúciójáról szóló ismeretanyagot bővíti minden tanulmány, amely igazolja egy felegyenesedett faj jobb- vagy balkezességét.

Bár a tudományos közösségben az az uralkodó nézet, hogy a jobb vagy bal kéz preferenciája az emberben és a főemlősökben fejlődött ki, a tanulmányunk egyik méltatója rámutatott, hogy a lateralitás – az egyik oldali végtag gyakoribb használata – nyilvánvaló a papagájnál, amikor általában ugyanazzal a végtagjával tartja az ételt, valamint a kutyánál, amikor pacsit ad.