3D szemüveget ragasztottak a sáskákra brit kutatók

2016.01.12. 16:43
6 hozzászólás

Brit tudósok apró szemüveget tettek imádkozó sáskákra, ebből kiderült, hogy a rovatok háromdimenziósan látnak. „Apró agyuk ellenére a sáskák kifinomult vizuális vadászok, elképesztő hatékonysággal kapják el áldozatukat. Nagyon sokat tanulhatunk abból, ha azt vizsgáljuk, hogyan észlelik a világot" – írja közleményében Jenny Read, az Egyesült Királyság-beli Newcastle University professzora.

mantis-insect-wearing-glasses
Fotó: Newcastle University

A kutatók háromdimenziós és kétdimenziós képeket mutattak a sáskáknak, így vizsgálták, hogy tényleg három dimenzióban látnak. Sőt, háromdimenziós videókat készítettek a sáskáknak. A szokásos, embereknél, például 3D IMAX mozikban használt szemüvegek nem működtek az állatoknál, mivel ők túl közel voltak a képernyőhöz. A régi megoldás, a kék-vörös szemüveg ugyanúgy nem jó, mert a rovarok nem jól látják a vörös színt – írták a kutatók a journal Scientific Reports című szaklapban megjelent cikkükben.

Ezért saját, kék-zöld színekkel működő lencséket készítettek, aztán méhviasszal rögzítették a sáskák szeme előtt. A kutatók ezután spirálozó lemezekről mutattak képeket a rovaroknak 2D-ben és 3D-ben is. A háromdimenziós képek sokkal jobban érdekelték az állatokat. A kutatók szerint a sáskák az úgynevezett távolsági jelzőmozzanatok segítségével látnak 3D-ben, mindegyik szemükbe érkező kép kicsit különbözik. Korábban senki nem tudta ezt igazolni.