Csak a nőknek fáj a dereka a sok tévézéstől?

2016.08.09. 18:27
1 hozzászólás

Ausztrál kutatók szerint a nők deréktáji fájdalmai kapcsolatba hozhatók a tévénézéssel, a férfiaknál azonban nincs ilyen mellékhatása a tévézésnek - írja az MTI. 

A melbourne-i Monash Egyetem tudósai egy új tanulmányban számoltak be arról, hogy a tévénézés egyik kiváltó oka lehet a nők deréktáji hátfájásának függetlenül attól, hogy mennyire aktívak. A kutatók egy átfogó tanulmány adatait elemezték, amely az ausztráloknál jelentkező cukorbetegség, elhízás, és hátfájás kapcsolatát vizsgálta az életstílussal.

Sultana Monira Hussain mozgásszervi szakértő, a kutatás vezetője elmondta, minden tizedik ausztrálnak fáj a háta, és a lakosság háromnegyede megtapasztalja a hátfájást egyszer életében. A kutató arról is beszélt, vajmi kevés bizonyíték van arra, hogy a testmozgás hatással lenne a hátfájás intenzitására.

"Rájöttünk, hogy nem a testmozgás, hanem a tévénézés növeli a nők körében a komoly deréktáji hátfájdalom kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a férfiaknál nem tapasztaltuk ezt a hatást" - nyilatkozta a tudós kedden az ausztrál médiának. A tanulmány szerint a napi két vagy több órát a tévé előtt töltő nőknek voltak a legsúlyosabb hátfájdalmai, mivel a legtöbb ember nem fordít figyelmet a testhelyzetére, miközben tévézik.

Az ötezer vizsgált személy 80 százalékának volt deréktáji hátfájása, de csupán 12 százalékuk szenvedett valóban súlyos tünetektől. A kutatók arra egyelőre nem találtak magyarázatot, hogy a férfiaknál a tévézés miért nem okoz hátfájást.