A tudomány igazolta: a sörtől lazábbak leszünk

2016.09.19. 09:42
0 hozzászólás

Svájci kutatók végre a tudomány szigorú módszertanával is igazolták, amit nagyjából gimis kora óta mindenki tud: ha sört iszunk, oldottabbak és társaságibbak leszünk, mintha nem iszunk sört.

A bázeli egyetemi kórház kutatói 60 egészséges alanyt teszteltek, fele-fele arányban férfiakat és nőket, akiknek az volt a feladatuk, hogy alkoholos és alkoholmentes sört igyanak. Ivás után különféle feladatokat kellett végrehajtaniuk: tesztelték többek között az arcfelismerési képességüket, az empátiájukat és a szexuális izgalmuk fokozódását.

A kutatók azért merültek el a témában, mert bár elég sokat isznak sört, így személyes tapasztalat alapján egészen pontos elképzeléseink vannak a hatásairól, ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – a tudományt eddig kevésbé érdekelték a sörivás társasági hatásai.

Sör = <3>

Azoknak, akik alkoholos sört ittak, nagyobb igényük volt utána társaságban lenni. A növekedés jelentősebb volt a nőknél, illetve azoknál, akik alapvetően gátlásosabbak voltak. A résztvevők továbbá gyorsabban ismerték fel a boldog arcokat, és empatikusabban viselkedtek, különösen azok, akiknek sör nélkül ez nem volt az erősségük.

További érdekes eredmény, hogy a sörözőknek szexképeket is mutogattak, és amíg az alkoholmentes változatot ivók a semleges képeknél kevésbé kellemesnek értékelték ezeket, az alkoholos társaik szerint kellemesebbek voltak. Ez a hatás is erősebb volt nőknél. Ami viszont igazán érdekes, hogy ezzel a különbséggel nem járt együtt nagyobb szexuális izgalom, csak az ítéletalkotásra volt hatással az alkohol – vagyis újabb közhely igazolódott: ivás közben a prűdség is oldódik.

Az nem világos, hogy a férfiak és nők közötti különbség fő oka az alkohollal szembeni eltérő mértékű tolerancia volt-e, vagy a szociokulturális tényezők játszottak fontosabb szerepet – vagyis hogy alkohol nélkül a nők kevésbé engedhetik el magukat.

Vigyázat, a friss tudományos eredmények ellenére továbbra is mértékkel igyanak, mert bár a mondás szerint semmi se hoz úgy össze, mint a közös hányás, erre vonatkozó kutatásokat továbbra se végeztek még, olyanokat viszont bőven találni, amelyek a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásait bizonyítják.

Azt se lehet azért mondani, hogy teljesen szűz terület volna a sör társas hatásainak kutatása. Az idei Sziget alkalmából írt fesztiváltudományi összeállításunkból többek között kiderül például, hogy zenére jobban esik a sör, meg egyébként akár a szex is:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?