A tudomány igazolta: a sörtől lazábbak leszünk

2016.09.19. 09:42
0 hozzászólás

Svájci kutatók végre a tudomány szigorú módszertanával is igazolták, amit nagyjából gimis kora óta mindenki tud: ha sört iszunk, oldottabbak és társaságibbak leszünk, mintha nem iszunk sört.

A bázeli egyetemi kórház kutatói 60 egészséges alanyt teszteltek, fele-fele arányban férfiakat és nőket, akiknek az volt a feladatuk, hogy alkoholos és alkoholmentes sört igyanak. Ivás után különféle feladatokat kellett végrehajtaniuk: tesztelték többek között az arcfelismerési képességüket, az empátiájukat és a szexuális izgalmuk fokozódását.

A kutatók azért merültek el a témában, mert bár elég sokat isznak sört, így személyes tapasztalat alapján egészen pontos elképzeléseink vannak a hatásairól, ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – a tudományt eddig kevésbé érdekelték a sörivás társasági hatásai.

Sör = <3>

Azoknak, akik alkoholos sört ittak, nagyobb igényük volt utána társaságban lenni. A növekedés jelentősebb volt a nőknél, illetve azoknál, akik alapvetően gátlásosabbak voltak. A résztvevők továbbá gyorsabban ismerték fel a boldog arcokat, és empatikusabban viselkedtek, különösen azok, akiknek sör nélkül ez nem volt az erősségük.

További érdekes eredmény, hogy a sörözőknek szexképeket is mutogattak, és amíg az alkoholmentes változatot ivók a semleges képeknél kevésbé kellemesnek értékelték ezeket, az alkoholos társaik szerint kellemesebbek voltak. Ez a hatás is erősebb volt nőknél. Ami viszont igazán érdekes, hogy ezzel a különbséggel nem járt együtt nagyobb szexuális izgalom, csak az ítéletalkotásra volt hatással az alkohol – vagyis újabb közhely igazolódott: ivás közben a prűdség is oldódik.

Az nem világos, hogy a férfiak és nők közötti különbség fő oka az alkohollal szembeni eltérő mértékű tolerancia volt-e, vagy a szociokulturális tényezők játszottak fontosabb szerepet – vagyis hogy alkohol nélkül a nők kevésbé engedhetik el magukat.

Vigyázat, a friss tudományos eredmények ellenére továbbra is mértékkel igyanak, mert bár a mondás szerint semmi se hoz úgy össze, mint a közös hányás, erre vonatkozó kutatásokat továbbra se végeztek még, olyanokat viszont bőven találni, amelyek a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásait bizonyítják.

Azt se lehet azért mondani, hogy teljesen szűz terület volna a sör társas hatásainak kutatása. Az idei Sziget alkalmából írt fesztiváltudományi összeállításunkból többek között kiderül például, hogy zenére jobban esik a sör, meg egyébként akár a szex is: