Rájöttek, miért mosolyog Mona Lisa

2017.03.10. 21:05
2 hozzászólás

Egy német tudóscsoport egy tizenkét tagú csoport reakcióit elemezve megállapította, hogy Mona Lisa, Leonaro da Vinci legendás festményének modellje nem rejtélyesen mosolyog, hanem boldogan – írja az MTI.

A kutatók 12 embernek mutattak fekete-fehér képeket Mona Lisa mosolyával, amelyeken az ajkak görbülete enyhén változott. Véletlenszerű sorrendben mutattak nekik több képet:

  • az igazi mosolyt,
  • négyet boldogságot kifejező, magasabbra görbülő szájszeglettel,
  • négyet szomorúságról tanúskodó szájgörbülettel,

összesen harmincszor egymás után.

Julian Kornmeier, a németországi Freiburg egyetemének neurológiaprofesszora elmondta: arra számítottak, hogy az eredeti mosolyra adott reakciók lesznek a legkétértelműbbek. A Mona Lisa többek között azzal szerzett világhírt, hogy a modell arckifejezése kétértelmű. Kornmeier ezek után ugyancsak meglepődött, amikor kiderült, hogy

a résztvevők az esetek közel 100 százalékában az eredeti változatot értelmezték a boldogság kifejezéseként.

A kutatók beismerték, hogy a tanulmány csak a szomorúságtól a boldogságig terjedő skálát vizsgálta, és nem vettek figyelembe más típusú érzelmeket, amik a rejtélyes mosolyban kifejeződhetnek. 

9 százalék megvetés, 2 százalék düh

2005-ben az Amszterdami Egyetem tudósai szintén megpróbálták dekódolni Mona Lisa mosolyát, más módszerrel, és árnyaltabb eredményekre jutottak. A képet érzelemfelismerő szoftverrel vizsgálták. Az alkalmazott algoritmus elemezte a fő arcvonásokat, az ajkak görbületét, a szemek körüli szarkalábakat, és alapvető érzelmekkel hasonlították össze. A szoftver szerint  Mona Lisa mosolya 83 százalékban boldogságot, 9 százalékban megvetést és 2 százalékban dühöt fejez ki.