Megfejtették, miért kötődik ki a cipőfűző

2017.04.16. 17:06
17 hozzászólás

Amerikai kutatók kibogozták az önmaguktól kikötődő cipőfűzők rejtélyét – írja a BBC. A megoldás röviden:

Az a baj, hogy járunk.

A fűzőre kétféle erő hat, ezek együttes eredménye a gondosan megkötött masni kioldódása:

  • Egyrészt a földhöz csapódó láb megnyújtja majd ellazítja a csomót.
  • Másrészt a láb levegőbe lendítésével a fűző végei a tehetetlenség miatt előre lendülnek, mintha egy láthatatlan kéz húzná őket.

A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói úgy vizsgálták a jelenséget, hogy egyikük felvett egy cipőt, annak rendje és módja szerint megkötötte a fűzőjét, aztán futni kezdett egy futópadon, a társa meg videózta a lábait. Megállapították, hogy futásnál a láb a gravitációs erő hétszeresével csapódik a földnek. Hát csoda, hogy meglazul tőle szegény fűző?

Ez az első lépés annak megértésében, hogy bizonyos csomók miért jobbak, mint mások, amivel valójában még senki nem foglalkozott

– mondta a kutatást vezető Christopher Daily-Diamond.

Bár a probléma elsőre banálisnak tűnhet, a kutatók szerint a megoldása azért is érdekes, mert nemcsak a cipőfűző kioldódását magyarázza meg, hanem más hasonló struktúrák mechanikáját is segít megérteni, például a DNS-ét.

Azt a Proceedings of the Royal Society A szaklapban megjelent tanulmány szerzői is elismerik, hogy vannak még teendők cipőfűző-kikötődés terén, hiszen például nemcsak azt nem tudjuk továbbra se, mitől jobb egyik csomó, mint a másik, de azt se, hogy miért csak egy idő után indul meg az elkerülhetetlen kioldódás.