Egy bőrgyógyász elmagyarázza a Trónok harca titokzatos betegségét

2017.07.27. 14:15
15 hozzászólás

A szürkehám a Trónok harca fiktív bőrbetegsége, de sok millió nagyon is valós nézőt-olvasót foglalkoztat a kérdés, hogy mi ez a titokzatos nyavalya. A Vox megkért egy bőrgyógyászt, hogy állítsa fel a szakszerű diagnózist, vagy legalábbis próbálja meg elhelyezni a való világbeli bőrbetegségek kontextusában. A feladatot nehezíti, hogy egyelőre igen keveset tudni róla magában a sorozatban is.

Amit biztosan tudunk róla:

  • Jellegzetes külső tüneteket produkál: a bőr először elkezd feltöredezni, majd egészen pikkelyszerűvé keményedik, és fokozatosan a teljes testet beborítja. Az elváltozott szövet bő gennyet is ereszt.
  • A test beborítása után a kór a szervezet belseje felé fordulva először agresszív viselkedést idéz elő, majd később a beteg halálához vezet. Vannak arra utaló jelek, hogy a beteg fizikailag akár 10-20 évig is eléldegélhet még, de már fél év alatt teljesen megőrül.
  • Fokozottan fertőző, egyszerű érintéssel terjed. Akár egy tárgy is átviheti a fertőzést, ahogy az Shireen Baratheon esetében történt (őt egy játékbaba fertőzte meg). Onnan indul ki az elváltozás terjedése, ahol eredetileg az érintkezés történt.
  • Levegőben, cseppfertőzéssel nem terjed, hiszen akkor Jorah Mormont már a fél Fellegvárat végigfertőzte volna. Arról nincs információnk, hogy szexuális úton terjed-e, de ez talán mindegy is, hiszen érintkezés nélkül egyébként se nagyon lehetne szexelni.
  • A fertőzőttek nagy részének valyriai karanténba száműzése nagyrészt megállította a járványt.

A hetedik évad elején kiderül, hogy [SPOILER] kockázatos, de lehetséges gyógymódot jelent a fertőzött bőrszövet teljes eltávolítása, Samwell Tarly el is kezdi módszeresen lenyesegetni Jorah testéről a bőrt. [SPOILER VÉGE] A bőrgyógyász szerint ha a fertőzés bizonyos szövetekre korlátozódik, valóban működőképes lehet ez a fajta sebtisztítás.

Lássuk a bőrgyógyász megállapításait!

Fertőzőképesség: A szürkehám fertőzőbb, mint az ebola, a fertőzőképessége leginkább a lépfenééhez vagy a himlőéhez fogható, bár a fertőzése módjában vannak különbségek, és a megfertőzött betegen is lassabban terjed.

gallery-1501010891-702-props-book-02
Fotó: HBO

Mi okozhatja: Nézzük a három legvalószínűbb lehetőséget!

  • Valamilyen baktérium, mint a staphylococcus vagy a streptococcus, amelyek a legtöbb bőrbetegséget előidézik.
  • Vírusok: herpesz, humán papillomavírus vagy hímlővírus, amelyek szintén átadhatók pusztán a bőrfelületek érintkezésével.
  • Mikobaktériumos fertőzés, mint amilyen a tuberkulózis vagy a lepra.

Mivel érintéssel adható át, gyorsan terjed és szöveten (a játékbabán) is túlél, a bőrgyógyász szerint leginkább valamilyen vírusos fertőzésről lehet szó. A genny jelenléte a bakteriális fertőzésre utalna, de herpeszvírusnál is előfordul.

Hasonlít-e a leprára: Bár a legtöbben a lepra juthat eszünkbe a sorozat szürkehámfertőzöttjeiről, valójában a lepra nemcsak érintéssel nem terjed, de általában se túl fertőző. Idővel a lepra is látható deformációt okoz, illetve izolációval ez a fertőzés is visszaszorítható, de a párhuzamok itt nagyjából ki is merülnek.

Csak embert fertőz-e: Egyelőre úgy tűnik, igen, bár érdekes fordulat lenne, ha kiderülne, hogy a Mások is elkaphatják.

Lehet-e köze örökölt betegséghez: Nem kizárt, ugyanis a bőrgyógyász szerint Shireen arcának mozaikos mintázata inkább valamilyen örökölt nyavalyára utal, például a halbőr-betegségként is ismert ichthyosisra. (A lány az azonnali kezelés és a fiatal kora miatt gyógyulhatott meg, de a fertőzés kiindulópontját jelentő bal arcán megmaradt az elváltozás.)

Nem kizárt, hogy a szürkehám egyszerre fertőző és kapcsolódik örökletes betegséghez. A humán papillomavírus által okozott Epidermodysplasia verruciformis például csak azokra nézve fertőző, akik magukban hordozzák az ehhez szükséges génmutációt. A bőrgyógyász szerint elképzelhető, hogy valójában azért állt meg Shireen fertőzése is, mert a sejtjei csak egyes bőrterületeken voltak fogékonyak a szürkehámosodásra. Ennek az elméletnek azért ellentmondani látszik, hogy a sorozatban eddig nem esett szó arról, hogy bárkinek is tudomása lenne a fertőzésre immunis egyénről.