Rájöttek, miért finomabb ugyanaz a bor, ha drágább

2017.08.16. 08:25
0 hozzászólás

Az agy jutalomközpontjában rejlik a magyarázat arra, hogy miért érzi finomabbnak az ember ugyanazt a bort, ha drágábban kínálják – írja az MTI egy friss német kutatás alapján.

Az agy jutalmazó rendszerének aktivitása jelentősen megerősödik, amikor magas árat látunk, és ezzel párhuzamosan az ízélmény is fokozódik

– mondta Bernd Weber, a Bonni Egyetem munkatársa, aki a világ egyik vezető üzleti iskolája, a franciaországi INSEAD szakembereivel közösen végezte a kutatást. Az eredményeikről a Scientific Reports szaklapban számoltak be.

A kutatók 15 férfin és 15 nőn végeztek MRI-vizsgálatot, miközben azok bort kóstoltak. A résztvevőknek mindig előre megmondták, hogy mennyibe kerül a bor, amelyből aztán egy milliliternyit megkóstoltattak velük egy csövön keresztül. Az alanyoknak minden hörpintés után értékelniük kellett az adott bort egy kilencpontos skálán.

A kutatók valójában mindig ugyanazt a bort kóstoltatták meg a résztvevőkkel, de először azt mondták nekik, hogy az adott bor palackja 3 euró, majd, hogy 6 euró, végül pedig, hogy 18 euró. "Ahogy sejteni lehetett, az alanyok azt mondták, hogy a drágább bor jobban ízlett nekik, mint az olcsó" – mondta Hilke Plassmann, az INSEAD kutatója.

Az MRI-felvételek tanúsága szerint a homloklebeny (frontális lebeny) és a ventrális striátum – amelyek szerepet játszanak a jutalmazásban és a motiválásban – aktívabbak voltak a magasabb árak hallatán.

Gyakorlatilag mondhatjuk, hogy az agyunk jutalmazó- és motiváló rendszere megtréfál bennünket

– mondta Liane Schmidt, aki szintén az INSEAD kutatója.

Weber szerint a kérdés most az, hogy vajon megtaníthatjuk-e arra az agyunk jutalmazó rendszerét, hogy kevésbé legyen fogékony az ilyen marketingfogásokra.