Az évtizedekig rohasztott édesség tudománya

2020.10.28. 10:04 Módosítva: 2020.10.28. 10:05

Matthew Kasson eredetileg haszonnövényeket tizedelő gombás megbetegedéseket kutatott, de érdeklődése fokozatosan az édességek felé fordult. Egy nap csodálatos leletbe futott a Twitteren...

Nyolcéves Twinkie
Nyolcéves Twinkie
Fotó: Brian Lovett

A közösségi üzenetmegosztó platformon Colin Purrington egykori (!) biológiaprofesszor számolt be megrázó élményéről. Purrington a pincéjében felejtett néhány Twinkie néven ismert krémmel töltött piskótaszeletet még 2012-ben, amikor a cég csődje miatt az 1930 óta gyártott édesség örökre megszűnt (hogy mintegy fél évvel később újjáéledjen). 

A közhiedelem szerint ezeket az édességeket telenyomják tartósítószerrel, ezért örökké elállnak. Purrington ezért különösebb mérlegelés nélkül megpróbált elfogyasztani egyet a múmifikálódott lábujjra emlékeztető szeletből.

Rágós volt, nem édes, és rohadt gingkógyümölcs szaga volt. Majdnem kihánytam

– emlékezett a megrázó kóstolóra a brit tudós.

Kasson felvette a kapcsolatot Purringtonnal, és mintát vételezett a tőle kapott relikviákból. Az egyikben egyszerű penészt talált. A nyolcéves, totálisan mumifikálódott Twinkie vizsgálata során ugyanakkor semmit sem talált, mivel az abban tanyát ütött életforma minden tápanyagot elfogyasztott, majd kipusztult.

Kasson, aki egyébként pillecukrok gombateleppé alakításával tette meg sorsdöntő lépését a romlott édességek kutatási területén, ezután több megkeresést is kapott, többek között olyanoktól, akik negyven éve őrzött piskótaszeleteket áldoztak volna fel a tudomány oltárán.  • Hírek
  • Hírek