Rudolf
1 °C
13 °C

Brokkolival csökkenthető a rákkockázat

2008.07.04. 08:33
A kevesebb vörös hús és a mediterrán étrend jelentősen csökkenti a rák kialakulásának kockázatát a Harvard Egyetem kutatói szerint.

A mediterrán diéta akár csak néhány elemének beépítése az étrendbe 12 százalékkal csökkentheti a rák kockázatát - állítják kutatók.

26 ezer görög vett részt abban a felmérésben, amelynek eredménye szerint önmagában az olívaolaj használata kilenc százalékkal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az étrend része még a sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonából készült termék, heti többszöri hal, napi egy-két pohár bor, valamint kevés vörös hús fogyasztása.

A Harvard Egyetem kutatói nyolc éven át követték nyomon a görögök étkezési szokásait, és a vizsgálat eredményéről a British Medical Journal című orvosi szakfolyóiratban számoltak be. Úgy találták, hogy a legnagyobb előnye az olívaolaj használatának volt, ez 9 százalékkal csökkentette a rákkockázatot. Attól pedig, ha a tesztalanyok kevesebb vörös húst ettek és több borsót, babot, lencsét, már 12 százalékkal lett kisebb a rák kockázata.

Egy másik, étkezési szokásokhoz köthető tanulmány, melyet a norwichi Élelmiszerkutató Intézetben készítettek brit kutatók, a brokkoli rákmegelőző hatását vizsgálta.

Heti 400 gramm brokkolival, illetve borsóval egészítették ki olyan férfiak étrendjét, akiknek nagyobb volt a kockázata a prosztatarákra. A brokkolifogyasztás esetében különbséget tapasztaltak azon gének aktivitásában, amelyeket korábbi kutatások összefüggésbe hoztak a prosztatarákkal.

Richard Mitchen, a kutatás vezetője a Public Library of Science című nyílt internetes tudományos portálon megjelent tanulmányban azt javasolja a férfiaknak, hogy 2-3 adag brokkolit, karfiolt vagy kelbimbót iktassanak étrendjükbe. Különösen érvényes ez azokra, akik a GSTM1 jelű génváltozat hordozói, mivel ez esendőbbé teszi őket a prosztatarákkal szemben.