Laura, Alida
15 °C
32 °C

Hajsza a kergemarhakórral fertőzött hús után

2003.12.29. 11:22
Az USA-ban azzal próbálják csillapítani az első szivacsos agysorvadásos (BSE) eset okozta károkat, hogy több szövetségi államban minden marhahúst visszavonnak a boltokból. Az utóbbi napokban heves vita alakult ki Kanada és az USA között a betegnek talált tehén származásáról.
Karácsony után egy brit laboratórium a szövetminták alapján igazolta, hogy a BSE-esetre bukkantak az USA-ban. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium közlése szerint a gyanú messzemenőleg igazolódott, de a Waybridge-ben működő laboratórium még további vizsgálatokat végez, hogy biztosak lehessenek az eredményben.

Kanada nem akar bűnbak lenni

A mezőgazdasági tárca ígérete szerint néhány nap alatt megtalálják a Kanadából 2001-ben importált 74 darabos csordának a többi tagját, amelyből a beteg állat is származott. Az USA most azon fáradozik, hogy bebizonyítsa: a betegséget csak a Kanadából importált állatok hordozhatták.

A kanadai hatóságok szkeptikusan figyelik a fejleményeket. Brian Evans, a kanadai élelmiszerfelügyelet vezető állatorvosa Ottawában kijelentette, hogy szükségesnek látja a további vizsgálatokat. Meglátása szerint az állatok azonosítására használt biléta nem perdöntő bizonyíték, mivel ezek gyakran elvesznek és más bilétával pótolják, írta a Neue Zürcher Zeitung.

Elvisznek mindent

Eközben egyre szélesebb körben rendelik vissza az USA államaiban a marhahúst. Kalifornia, Nevada, Oregon és Washington szövetségi államok mellett most már Alaska, Montana, Idaho, Hawaii és Guam szigetének boltjaiban is kiürítik a hűtőpultokat.

Az amerikai mezőgazdasági tárca sejtései szerint ezekben az üzletekbe adott esetben kerülhetett a Washington állam egyik farmján BSE-fertőzöttnek talált szarvasmarha húsából.

Karantén a farmon

A megbetegedett 4,5 éves Holstein tehenet még december 9-én vágták le. Mivel az első tesztek pozitívnak bizonyultak, a szövetségi mezőgazdasági tárca a szarvasmarha agyszövetéből mintákat juttatott el a brit laboratóriumba. Nagy-Britannia az országot ért súlyos BSE-krízis miatt komoly tapasztalatokat szerzett ezen a téren.

A szövetségi kormány és a húsipar azonnal reagált a megbetegedés puszta gyanújára, és karantén alá helyezték a beteg tehenet nevelő farmot. Az amerikai hatóságok elővigyázatosságból nyomban visszahívtak közel öt tonna húst, amely a fertőzőtt tehenet feldolgozó vágóhídról származott.

Milliárdos a kár

Mióta Ann Veneman amerikai mezőgazdasági miniszter múlt héten kedden bejelentette az első amerikai BSE-gyanús esetet, a világon több mint két tucat ország behozatali tilalmat vezetett be az amerikai marhahúsra.

A határaikat lezáró országok közé tartozik a komoly forgalmat jelentő Mexikó és Japán is. A bejelentés nyomán zuhanni kezdett a amerikai marha ára illetve a gyorsétteremláncok részvényárfolyama.

Nem zárják ki a további eseteket

Ann Veneman nem zárta ki a további megbetegedéseket. Ezzel egyidejűleg viszont hangsúlyozta, hogy alig néhány állatról lehet szó. A miniszter nem számol azzal, hogy megismétlődne a 90-es években Nagy-Britanniát megrázó BSE-hullám.

A fogyasztóvédelmi szervezetek viszont szigorúbb ellenőrzéseket követelnek. Meglátásuk szerint a rutinvizsgálatok száma túl alacsony. A tavaly az USA-ban levágott 37 millió szarvasmarhából alig 20 ezret vontak BSE-teszt alá.

Begyűrűzik a politikába

Még nem becsülhetők fel a BSE-botrány politikai vetületei sem. George W. Bush amerikai elnök igyekezett hangsúlyozni, hogy a házában továbbra is kerül steak az asztalra.

Viszont ha további fertőzött állatokra bukkannak, az ronthatja Bush novemberi újraválasztási esélyeit. A Fehér Ház egyetlen esélye, hogy szigorúan betartatja a húsliszt takarmányként való hasznosításának tilalmát. A krízistől érintett hústermelő államok szavazói hagyományosan a republikánusokat támogatják, emlékeztett a dpa.

A BSE 18 éve

Idén májusban a kanadai Albertában jegyezték fel a BSE első észak-amerikai esetét. A világ első szivacsos agysorvadásban szenvedő szarvasmarháját pedig 1986-ban találták Nagy-Britanniában.

A brit kormány 10 éven keresztül vonakodott elismerni, hogy összefüggés fedezhető fel a BSE és az embereknél jelentkező Creutzfeldt-Jakob betegség új változata között. Azóta a szigetországban és szerte a világban összesen csaknem 140 ember halt meg a kórtól.