Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Fürdőzés közben támad a gyilkos amőba

2007.10.01. 20:41
Nagyon ritkán találkozhatunk fürdőzés közben gyilkos mikrobákkal, ezek az élőlények idén mégis megöltek hat gyermeket. Amerikai egészségügyi szakértők szerint elképzelhető, hogy a jövőben több hasonló esettel találkozhatunk.

Van egy melegvizet kedvelő amőba, a Naegleria fowleri, amely az elmúlt néhány évtizedben több száz embert eltett láb alól. A csendes gyilkos 1995 és 2004 között csupán huszonháromszor csapott le az Egyesült Államokban, és ehhez képes döbbentően sok halált okozott az idén: hat gyermek vesztette életét az agyfaló miatt.

Arizonában egy tizennégy éves fiú volt az áldozat. Eleinte csak fejfájásra panaszkodott, és senki sem tudta, hogy mi lehet a baja. Aztán a fiú egyszer csak meghalt. Az orvosok csak utólag tudták kideríteni, hogy a fiú halálát az amőba okozta. Valószínűleg egy héttel korábban szedte össze, amikor a népszerű a Havasu tó sekély vizében fürdött.

Ha megtámad, véged

Bár a fertőzések főleg a déli államokban fordultak elő, a Naegleria szinte bármelyik tóban megtalálható. Még a koszos medencékben is előfordul. Normális esetben az üledékben lévő algákkal és baktériumokkal táplálkozik. Szakértők szerint akkor kerülhet az emberi szervezetbe, amikor sekély vízen átgázolnak, és felkavarják az üledéket. Elég, ha ez a víz valakinek az orrába kerül pancsolás közben, és az amőba ráharaphat a szaglószervi idegekre.

Innentől az amőba nem sok időt hagy hátra az áldozatának. Elpusztítja a szöveteket, és eljut az agyba, ahol folytatja a pusztítást. Gyakorlatilag megeszi az agysejteket. A megfertőződött emberek merev nyakra, fejfájásra és lázra panaszkodtak. Később komoly agykárosodás jeleit mutatják, hallucinálnak és megváltozik a viselkedésük. Kicsiny az esély a túlélésre, bár laboratóriumi kísérletekben bizonyos gyógyszerek megállították az amőbát, a tapasztalat azt mutatja, hogy a megtámadott emberek ritkán élik túl. A fertőzés után két héttel meghalnak.

A kutatóknak egyelőre keveset tudnak e gyilkos amőbáról, például nem tudni, hogy miért pont a gyermekeket, és miért inkább a fiúkat támadja meg. Egyesek szerint a magyarázat pofonegyszerű: a fiatal fiú gyakrabban viháncolnak a sekély pocsolyákban, mint bárki más. Persze nem biztos, hogy ez a magyarázat.

Nem érdemes pánikolni

Még mielőtt mindenki elkezdene félni, érdemes végiggondolni, hogy mi történt. Egyrészt az Egyesült Államokban az összes haláleset a déli államokban történt, Floridában, Texasban és Arizonában, amelyek Magyarországtól jóval délebbre vannak. A több százmillió lakosú országban csupán hatan vesztették életüket, noha egészen biztos, hogy minden évben több millió gyermek fürdik a tavakban és medencékben. Az amerikai hatóságok azt javasolják az embereknek, hogy ne fürödjenek algás vízben, és ha élővízben úsznak, használjanak orrcsipeszt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?